DU KAN BLI FRISK: Dersom du lider av sykdommen og lidelsen og diagnosen Manisk-Depressiv, så skal du vite at du meget vel kan bli frisk fra dette. Det er ikke nødvendigvis en lidelse som vil vare livet ut.

Manisk depressiv – ikke en lidelse som nødvendigvis varer livet ut


DU KAN BLI FRISK: Dersom du lider av sykdommen og lidelsen og diagnosen Manisk-Depressiv, så skal du vite at du meget vel kan bli frisk fra dette. Det er ikke nødvendigvis en lidelse som vil vare livet ut.


Du kan bli frisk fra manisk-depressiv lidelse
Uansett når i livet du har blitt diagnosert som manisk-depressiv, så skal du vite at du kan blir helt frisk fra denne sykdommen og lidelsen. Hver dag bringer nytt håp om bedring som kan komme svært plutselig eller sakte sigende.


Diagnosert relativt tidlig i livet
Jeg fikk selv diagnosen manisk-depressiv som tenåring. Jeg var sikker på at denne sykdommen/lidelsen ville følge meg livet ut. Jeg trodde ikke på forandring og skifter. Men i 2003 fikk jeg besøk av Gud i kjellerstua der jeg sakte døde, og fra den dagen så var jeg ikke lenger deprimert. Jeg fikk heller ingen flere maniske episoder.


Flere veier ut av kronisk, alvorlig depresjon
Veien ut av alvorlig depresjon trenger ikke bestå av frelse og Gudsbesøk. Det kan meget vel være at du selv kan jobbe deg/trene deg, ut av denne sykdommen/lidelsen. Jeg selv oppsøkte risiko som jeg forsøkte å mestre, for å bygge opp psyken. Dette var til stor hjelp. Så ofte kan det første skrittet, som er det vanskeligste, være å bestemme seg for å begynne å ta utfordringer og utvide horisonten. Med denne typen risikorelatert adferdsstyring, så kan man få vekk både depresjon og angst.


Jeg er selv beviset
Jeg selv var kjørt helt i grøfta, troen min var helt ruinert. Jeg hadde ikke tro på meg selv i det hele tatt. Jeg kaldsvettet hver dag fra morgen til kveld i flere år. Da jeg først bestemte meg for at nå skulle jeg begynne å oppsøke risiko i stedet for å flykte fra det, så plukket jeg ut de største og mest vanskelige utfordringene (de farene/risikoene som for meg var de største). Jeg meldte meg på fallskjermkurs og hoppet i fallskjerm. Dette hadde en enorm innvirkning på psyken. Deretter reiste jeg alene på et fireukers opphold i Cape Town i Sør-Afrika. Dette hadde også god innvirkning, men ikke i nærheten av fallskjermhoppet. Det handler om å mestre risiko, flytte grenser, og bygge opp positiv tro, selvtillit og dermed også påvirke selvbildet og selvfølelsen.


Min metode var å begynne med det verste, men det kan like gjerne være at du bør begynne i det små og bygge deg sakte og gradvis oppover. Legg deg opp en plan for hvilke utfordinger du skal ta og sett i gang. Med trening er alt mulig. Og om du skulle feile, så har Gud en god plan med deg også, det er bare et spørsmål om tid, når, du får stifte ditt bekjentskap med Opphavet vi alle kommer fra. Det står igjen og igjen i bibelen at vi er Èn.