ØK ENERGIEN DIN FØR TRENING: Hva du spiser før trening, vil kunne ha innvirkning på hvordan treningen går.

Enten du skal trene utholdenhet eller styrke, er det viktig at du på forhånd har spist riktig mat for å kunne yte maksimalt og få mest mulig effekt av strevet.

Mat du inntar før trening bør hovedsakelig bestå av såkalte komplekse karbohydrater som forbrennes langsomt, som frukt, grønnsaker, fullkornbrød, ris, pasta, bønner eller kornblandinger.

Hvis du skal være virkelig nøye, bør mellom 65 og 70 prosent av maten du inntar før trening bestå av denne typen karbohydrater.

I tillegg bør 15 prosent være proteiner. Eksempler på mat som inneholder fullverdig protein er kjøtt, fugl, fisk, egg, melkeprodukter, ost og soyabønner.

Unngå mat som består av enkle karbohydrater, det vil si søtsaker, kaker, loff og annen sukkerholdig føde.

Pass på å spise i god tid før du trener, gjerne et par timer, slik at maten er fordøyd. Husk at du i tillegg bør drikke rikelig med vann, både en times tid før treningsøkten og under treningen.

Her er ti tips om hva du kan spise før trening for å få maksimal ytelse og effekt:

9. Energi Gelé
Du får i deg en dose med konsentrerte karbohydrater, og taes raskere opp i kroppen enn vanlig mat. Særlig bra hvis du skal løpe. Eksempel på et slikt produkt er Maxim Energi Gel.

8. Bananer og frukt
Både bananer, epler og ananas inneholder flere mineraler, blant annet salpeter (kaliumnitrat), som får musklene til å fungere bedre.

     
 

7. Nøtteblandinger
Inneholder mye fosfor og sink, som både hjelper til med å øke muskelmassen, og gjør at musklene lettere blir restituert etter en hard treningsøkt. Velg en sunn blanding med nøtter og tørket frukt, unngå f. eks. blandinger med peanøtter og sjokolade.

6. Yogurt
Inneholder mye magnesium, som kan gi deg et energikick før trening. Særlig bra før kardiotrening og vektløfting.

5. Energi bar
Det finnes mange ulike typer energibarer, noen inneholder mest proteiner, andre karbohydrater. Før trening bør du innta mest mulig karbohydrater.

4. Havregryn
Havre inneholder mye fiber, og forbrennes langsomt. Karbohydrater fra havregryn blir derfor gradvis frigjort i kroppen, og er med på å holde energien din på et jevnt nivå.

3. Mandler
Selvom mandler inneholder mye fett, er dette en type fett som fungerer bra før trening, og er med på å øke produksjonen av fettsyrer i kroppen som øker energien din, som omega 3 og omega 6.

     
 
 

2. Pasta
Er en god kilde for komplekse karbohydrater, som blant annet er med på å øke musklenes evne til å lagre energi og gjør deg mer utholdende. Hold deg gjerne til fullkornpasta, og spis minst to-tre timer før treningen så kroppen din ikke blir for tung.

1. Linser
Vår siste anbefaling er noe av det aller beste du kan innta før trening. Gir deg garantert et skikkelig energikick. Linser – som finnes i de fleste dagligvareforretninger – er en svært god kilde til karbohydrater, protein, fiber B-vitaminer, jern, magnesium, salpeter, sink og kobber. Samtidig inneholder de nesten ikke noe fett eller kalorier. En kopp kokte linser er perfekt mengde.

Vær obs på at hvis du ikke er vant til å spise linser, kan du få mye luft i magen de første gangene. Så pass deg så du ikke skremmer bort dine treningskamerater!

(Kilde: Onlinemagasinet og Askmen.com). Artikkelen er hentet fra www.onlinemagasinet.no.