PÅ APOTEKENE: Det er i all hovedsak kvinner som kjøper vitaminer. Menn glimrer med sitt fravær.

   

VITAMINER OG MINERALER: Disse
stoffene blir stadig viktigere å supplere
med da dagens kosthold gjerne har et
for lavt innhold av disse.

 

Menn spiser mye mindre vitaminer og kosttilskudd enn kvinner. Og de kjøper dem ikke selv heller.

– Tidligere undersøkelser har vist at bare én av fire nordmenn spiser vitaminer hver dag. Men kjønnsforskjellene er store, sier produktsjef Kaja Gundersen i Bayer Consumer Care. Bayer står bak kosttilskuddet Berocca, som inneholder vitaminene B og C og mineralene sink og magnesium.

– Menn utgjør en drøy tredel av dem som tar daglige tilskudd av vitaminer og mineraler. Kvinnene er i klart flertall, sier Kaja Gundersen. Men det er faktisk menn som trenger mest vitaminer.

   
Vitaminer er viktige for at kroppen skal
kunne fungere skikkelig og som den
skal. For de som trener, er de ekstra
viktige.
 

– Menn har et fysiologisk større behov for vitaminer og mineraler enn kvinner, sier ernæringsfysiolog Helene Westerblad i apotekkjeden Alliance/Boots.
Det skyldes at de i utgangspunktet har høyere energibehov enn kvinner og trenger større doser vitaminer til stoffskiftet, forbrenningen og andre prosesser i kroppen.

– Som oftest kan dette fint dekkes med en sunn og variert kost. Men vi ser at mange menn har et kosthold med mye fett og sukker og lite frukt og grønnsaker, sier hun.

Mor er vitaminsjef
Men selv om menn trenger mest vitaminer, er det kvinnene som kjøper inn.

   
 
 

– De som handler vitaminer i apotekene er først og fremst kvinner. De er ofte opptatt av kosthold og helse og kjøper vitaminer både til seg selv og resten av familien, sier Helene Westerblad.

Hun tror menn som lever sammen med kvinner har større sjanser for å få i seg de vitaminene og mineralene de trenger.

– Våre observasjoner tyder på at voksne kvinner er vitaminsjefen i familien og sørger for at det står vitaminer til alle på kjøkkenhyllen.

Ernæringsfysiologen er mer bekymret for menn som lever alene.
– Det er en gruppe som ofte risikerer å få i seg for lite næringsrik mat og dermed også for lite vitaminer. Dersom de ikke kjøper vitaminer eller kosttilskudd selv, er det ingen andre som gjør det for dem, sier Westerblad.

   
VITAMINER OG MINERALER: Det er en
enkel og effektiv forsikring å ha, å
supplere kostholdet sitt med et godt
vitamin/mineraltilskudd.
 

Må takle stress
– Særlig menn som jobber mye og som utsetter seg for langvarig stress, kan ha økt behov for B- og C-vitaminer og mineraler som magnesium og sink, sier Kaja Gundersen i Bayer.

B og C-vitaminer er vannløselige vitaminer som bare i liten grad lagres i kroppen.

– Ved ekstrem fysisk aktivitet kan det også være behov for mer B- og C-vitaminer for å kunne prestere på topp, sier Gundersen.

Kontaktpersoner:
•Kaja Gundersen i
Bayer Consumer Care,
mobil 911 92 410