Mer søvn gir mer fettforbrenning

0
172

Andelen fett / muskler som reduseres på diett har stor sammenheng med hvor mye man sover!

Sov hvis du vil gå ned i fettprosent


En forsøksgruppe med overvektige personer i 40-årene ble satt på et moderat kaloriunderskudd over to uker, og delt opp i to grupper. Den ene gruppen fikk sove i 8,5 timer hver natt, den andre gruppen fikk sove i 5,5 timer. Vekttapet var likt (ca 3kg), men fordelingen mellom hva som var fett og hva som var muskelmasse var dramatisk forskjellig.


Gruppen som fikk 8,5 timer søvn hver natt mistetover dobbelt så mye fett (-1,4kg) som den gruppen som bare sov 5,5 timer (-0,6kg)!









Mer søvn kan gi mer fettforbrenning


Med bare 10 personer fordelt på 2 grupper og en forsøksperiode på bare2 uker er nok studien litt for begrenset til at vi kan trekke entydige konklusjoner. Men studien viser at søvnmangelindirekte kan føre til vektoppgang fordi det forstyrrer kroppens biorytme og naturlige hormonsvingninger, og man opplever en økt sultfølelse som kan giøkt kaloriinntak dersom man ikke er på vakt.


Studien viseraltså at andelen fett / muskler som reduserespå diett også har stor sammenheng med hvor mye man sover!


Kilde:


Insufficient Sleep Undermines Dietary Efforts to Reduce Adiposity
Annals of Internal Medicine October 5, 2010 vol. 153 no. 7 435-441


Abstract


Background:
Sleep loss can modify energy intake and expenditure.


Objective:
To determine whether sleep restriction attenuates the effect of a reduced-calorie diet on excess adiposity.


Design:
Randomized, 2-period, 2-condition crossover study.


Setting:
University clinical research center and sleep laboratory.


Patients:
10 overweight nonsmoking adults (3 women and 7 men) with a mean age of 41 years (SD, 5) and a mean body mass index of 27.4 kg/m2 (SD, 2.0).


Intervention:
14 days of moderate caloric restriction with 8.5 or 5.5 hours of nighttime sleep opportunity.


Measurements:
The primary measure was loss of fat and fat-free body mass.
Secondary measures were changes in substrate utilization, energy expenditure, hunger, and 24-hour metabolic hormone concentrations.


Results:
Sleep curtailment decreased the proportion of weight lost as fat by 55% (1.4 vs. 0.6 kg with 8.5 vs. 5.5 hours of sleep opportunity, respectively; P = 0.043) and increased the loss of fat-free body mass by 60% (1.5 vs. 2.4 kg; P = 0.002). This was accompanied by markers of enhanced neuroendocrine adaptation to caloric restriction, increased hunger, and a shift in relative substrate utilization toward oxidation of less fat.


Limitation:
The nature of the study limited its duration and sample size.


Conclusion:
The amount of human sleep contributes to the maintenance of fat-free body mass at times of decreased energy intake. Lack of sufficient sleep may compromise the efficacy of typical dietary interventions for weight loss and related metabolic risk reduction.