De fleste av oss dropper treningen når feberen stiger og nesa renner. Men når er det greit å starte opp igjen?

De fleste av oss dropper treningen når feberen stiger og nesa renner. Men når er det greit å starte opp igjen?


DinSide – Etter infeksjonssykdommer bør man være feberfri minst ett døgn før man gjenopptar treningen, sier sjefslege for den norske olympiatoppen, Ola Rønsen, til DinSide Helse.


Ifølge Rønsen bør du avvente treningen til generelle sykdomstegn som muskel- og leddverk er borte. Men det går som regel bra å trene rolig selv om du er litt snørrete eller har litt sår hals, mener han.

– Start forsiktig
– Det er uansett viktig å starte med lav belastning og lav intensitet etter at du har vært syk. Begrens treningen fra en halv til én time. Hvis det fungerer bra, kan du gradvis trappe opp de neste tre gangene og regne med å kunne trene normalt igjen etter tre-fire dager, sier han.


Etter mer langvarig og alvorlig sykdom som for eksempel ved kyssesyke, bør du være feberfri cirka én uke og kjenne deg helt frisk før du starter treningen, anbefaler Rønsen.


Og du bør ikke kjøre på med fullt tempo med en gang du tar på deg joggeskoene igjen. Bruk tilsvarende lang tid på opptrapping til normal trening igjen som perioden du var syk.


– Har du vært syk i fire uker, må du beregne fire uker opptrapping før du er tilbake til normale treningsdoser igjen, sier sjefslegen.


Det er også viktig å passe på at ikke selve treningen gjør deg syk, påpeker han.– Kulde og varme stresser immunforsvaret vårt. Som en generell regel bør du derfor passe på at du ikke blir kald og våt under og etter trening, spesielt på den kalde årstiden. På samme måte bør du om sommeren unngå trening i direkte sol for ikke å bli overopphetet.


– Sjekk hvilepulsen
Det kan være spesielt utfordrende for astmatikere og allergikere å tilpasse treningen i forholdt til forkjølelse og vinterkulde.


– Astmatikere som blir syke i vinterhalvåret, må passe spesielt på å beskytte luftveiene mot tørr og kald luft. Allergikere som blir syke i allergisesongen, bør på sin side passe på å legge treningen til steder hvor de blir minst eksponert for pollen eller det de måtte være allergisk mot, sier Rønsen.


Ifølge Dr. Mark Wotherspon ved English Institute of Sport kan hvilepulsen være en god indikator på om du er klar for å trene eller ikke. I likhet med Rønsen følger han toppidrettsutøvere på kloss hold, og kan fortelle at utøverne sjekker hvilepulsen sin daglig.


– Hvis hvilepulsen slår mer enn ti slag over det normale i minuttet, bør du la være å trene, sier han til avisen The Guardians nettutgave.


Denne artikelen er lånt fra www.dinside.no