Hver trening teller og er et lite skritt på veien mot dine målsetninger. Sørg for at utviklingen din hele tiden er på riktig vei.


Når framgangen uteblir

trappetrinn: Ta et trinn om gangen: Du må være
tilpasset et nivå før du begynner på et neste.
Bruker du opp kreftene, kommer du ikke opp.
Hver trening teller og er et lite skritt på veien mot dine målsetninger. Sørg for at utviklingen din hele tiden er på riktig vei.Har du framgang?


Dette spørsmålet skulle være enkelt å svare på. Hvis du har framgang, så blir du stadig sterkere og klarer mer. Den treningen som tidligere var det meste du klarte, er etter hvert enklere og lettere, og du kan stadig legge på litt mer belastning. Hvis dette ikke er tilfelle, og du opplever å trene på samme nivå trening etter trening, du blir ikke sterkere og bedre, da er du stagnert. Problemene bunner som regel alltid i for mye trening, til tross for at de mange trenende heller tenker på om de trener for lite.Trener du systematisk?


De fleste, og da mener jeg helt opp mot 80-90% av kroppsbyggere og fitnessfolk, pluss spinning og aerobics, trener for hardt når det loggføres manglende framgang. Overtrening er også utbredt i utholdenhetstrening som sykling

Føle følelsene og justere etter dem, bruke
bevisste metoder (bruk sjekklista), for å hele
tiden være på det rene med hvordan kroppen
responderer på treningen, sånt er viktig hvis du
vil ha et oppbyggende og forbedrende utbytte
av treningen din.


og løping også, men prosentvis ligge denne gruppen en del lavere. Som regel er overtrening lettere å kjenne når man trener med mange repetisjoner og mye treningstid. Utholdenhetsutøvere kan ved overtrening bli så overtrente at de blir syke. Det er med andre ord ikke til å unngå å forstå at overtreningen er et faktum. Styrketrenende har så liten treningsmengde og som regel så tungt, at det er mulig å opprettholde en muskulær overtrening i en eller flere muskelgrupper uten at utøveren føler seg utslitt og nedkjørt. All framgang uteblir imidlertid i overtrente muskler enten man merker overtreningen eller ikke.


SETT DEG NED: treningen
bryter ned. Det er ved
hvile kroppen bygger seg
opp.
Utøvere som trener med moderat innsats og oppover til hard innsats, og som har en frekvens på 1 trening per muskelgruppe per uke, nedlegger en treningsmengde som må nøye overvåkes i forhold til å holde tilbake på innsatsen i den grad at musklene rekker å tilpasse seg den kontinuerlig økende belastningen. Trener du systematisk, ukentlig, og du ser at du blir ikke sterkere, de samme vektene blir ikke lettere og lettere, du klarer ikke flere reps med de samme vektene, da er du overtrent. De manglende resultatene og framgangen forteller sitt tydelige språk. Det er som nevnt, og dette kan nesten ikke poengteres ofte nok og understrekes ofte nok, som regel alltid overtrening som er problemet når framgangen uteblir.Kosthold, sykdom og medisiner


Du må spise slik at du ikke går sulten og av den grunn mister overskuddet. Spiser du slik at du holder kroppsvekten din, spiser når du er sulten, så er sannsynligheten stor for at kroppen har nok av både drivstoff og byggestoff. Brister i kostholdet som medfører fullstendig manglende framgang, er sjelden kost. Da skal du spise ganske så rimelig ille. Kroppen kan bygge seg opp på for noen overraskende lave mengder med proteiner. Vel og merke så lenge det er god tilgang på karbohydrater og de fettsyrene kroppen trenger. Så dersom du spiser noenlunde bra med vanlig mat slik at du ikke går sulten, så er det meste pekende rett mot overtrening. Dette sies med utgangangspunt i at du er på det rene med at du er frisk og ikke har noen sykdommer. Sykdomstilstander kan svekke kroppen og ødelegge treningsmessig framgang. Det samme kan flere typer medisiner og rusmiddel.Hvordan får du framgangen på plass?


For mye trening er problemet. Løsningen er enkel. Nemlig det motsatte av problemet. Hvile. Det er vanlig at utøvere befinner seg i et slags avhengighetsforhold til treningsrutinen sin. De bare ”må på trening”. Det er en vane, en flukt fra kjedsomheten, det er sosiale lag, det er ting man føler at man trenger og er nødt til å ha. Tanken på å måtte fravike rutinen og tvinge seg selv til å ta fri når man bare har lyst til å pøse på med mer trening, er for noen nærmest skremmende. De orker ikke tanken på å måtte slippe taket i treningen for en stund.

Ikke gå mer når du har gått nok og/eller for mye
allerede. Tren når overskuddet forteller deg at det
er lett og føles godt, positivt lett og fint, så skal du
se at framgangen kommer. Som alltid: Hastverket
er lastverket.
Saken er den at utøveren trenger da å gjøre en mental omstilling til hvordan hun eller han oppfatter trening og hva den skal føre til. Hvis man bare vil trene og framgangen ikke er nøye med, da er det bare å trene videre. Men dersom det overordnede målet er å skape framgang, da vet utøveren hva som må gjøres. Det er viktig å være klar over at to uker fri (som er det som skal til), er en periode der du faktisk vokser og blir sterkere og bedre. Kroppen er allerede mettet med trening, og du har full treningsdose inne. Det er under hviletiden framgangen kommer. Selve treningen er nedbrytende. Hvile er halve programmet ditt til enhver tid, og opp fra overtrening så betyr hver dag at kroppen din bygger seg litt opp og bedre enn nivået du hadde da du begynte på hvilepausen. Det er en deilig tanke å vite at du nå er under oppbygning. Det er en trygghetsfølelse og framgangsfølelse å vite at du reagerer riktig og skaper sikker framgang. Framgangsrik trening er det som virkelig gir deg glede av treningen din. Ta kontroll over resultatene dine. Ikke tren med håp. Tren med selvsikkerhet og trygghet.

Ta fri!


10 dager er minimumsgrensen. En overtrent muskel vil med fullgode 10 hviledøgn bygge seg opp under negativ løftefølelse (negativ muskeltilstand) til og med det 10. hviledøgnet. Da slår plutselig og momentant følelsen over til positiv. Muskelen er nå oppladet, uthvilt og treningsvillig. Tilbake på treningen vil du få en fantastisk god og positiv følelse i disse musklene når du begynner å løfte. Det er slik musklene alltid skal føles når du trener. Du skal føle at muskelen er god, føles positiv, at den vil løfte, at du føler deg sterk, utholdende, at du bare kan kjøre på. Du skal imidlertid holde tilbake. Det gjelder å holde på den gode følelsen i musklene trening etter trening. Bryter du gjennom den positive muskeltilstanden (hvilket er lett å gjøre), så må du ta nye ti hviledøgn før du er klar igjen.