SPØRSMÅL & SVAR: Hva kommer strekkmerker av, og kan man gjøre noe for å bli kvitt dem?

   
STREKKMERKER ER NESTEN FARTSSTRIPER: Disse
merkene kommer av at hudens underliggende vev
tiltar og vokser raskere enn huden klarer å tilpasse
seg.
 

Spørsmål:
Jeg er en gutt på 20 år somtrener en del. Problemet er strekkmerker på kroppen.Finnes det noe som kan hjelpe mot strekkmerker? En venn av meg anbefaler noe som heter “cocoa butter”, med vitamin e, i oljeform. Har mye strekkmerker på armene, skuldrene og magen. Hva kommer dette av?

Svar:
Strekkmerker skyldes at huden ikke rekker å tilpasse seg en kroppsstørrelse som vokser. Da kan underhuden, eller den såkalte “lærhuden”, splittes og revne. Det oppstår da et sår hvor det vil dannes arrvev når dette gror og kroppen overlapper vevsskaden. Arret er like mye et arr i lærhuden som om såret skulle vært forårsaket av stikk, kutt eller annen skade grunnet ytre påvirking. Men arret vil ligge under øverste lag og ytre lag med hud, og det vil ikke være gjennomgående arr i alle hudlagene. Likevel vil ofte strekkmerker være godt synlige. Smale strekkermerker er ofte å se som lyse sterker, mens bredere strekkmerker kan gå mer over i lilla.

   

LIVET SETTER SINE SPOR: Mange synes
strekkmerker er svært skjemmende, mens
andre ikke bryr seg om dem.

 

I ekstreme tilfeller kan strekkmerker blir flere centimeter brede, og det er da mulighet for å få arrene smalere ved hjelp av kirurgi. Dette vil da etterlate kirurgiske arr i stedet for brede strekkmerker, og det blir den enkeltes vurdring hva som synes å være det beste alternativet.

Strekkmerker oppstår oftes hos gutter ved rask økning av kroppsstørrelse i puberteten. Man ser da dette også ofte i sammenheng med såre brystvorter, noe som indikerer så høye mengder av testosteron, og/eller sensitivtet og reaksjon på testosteronet, at de for høye mengdene medfører at kroppen konverterer testosteron til østrogen (det kvinnelige kjønnshormonet).

   
LASER MOT STREKKMERKER: Kanskje vil det bli
mulig å nær fullt ut fjerne strekkmerker med noe
slags laserbehandling.
 

Jenter er også utsatt for å få strekkmerker, da også de i pubertetsalderen. Naturlig nok er det de områdene som skaper kroppsformene hos kvinner og menn, som også er de områdene man oftest ser strekkmerkene, etter pubertetens raske utvikling. Hos kvinner ser man strekkmerkene på lår, hofter, rumpe og nedre del av rygg, og hos menn kan det være i skuldre/bryst, el. annet sted der muskulaturen utvikles raskt.

Både menn og kvinner vil kunne få strekkmerker over hele kroppen som følge av overvekt og fedme. Igjen er det snakk om vektøkning som skjer raskere enn huden klarer å tilpasse seg.

Bruk av anabole steroider er en invitasjon til strekkmerker, da bruk av slike preparater ofte medfører rask økning av kroppsvekt. Kroppsbyggere får oftes strekkmerker i overgangen skulder/bryst, og over tykkeste del av armer og bein, men merkene kan oppstå i teorien over alt på kroppen.

Det er ikke mulig å fjerne disse arrene igjen. De kan noen ganger forbredres ved å sys sammen, men de fleste strekkmerker vil vedvare i samme form for resten av livet. Per i dag er det ingen metode som kan reparere denne typen hudskader.

Strekkmerkene blir lysere med årene. Som andre arr blir de mindre og mindre framtredende. Siden arrene kommer som følge av for rask vekst, hvorfor ikke kalle dem fartsstriper?