DET ESSENSIELLE HORMONET: Lær mer om hormonet insulin som får næringsstoffene inn i cellene.
GLUCOMETER: Dette er en blodusukker-monitor
brukt av personer med diabetes.
Insulin er et anabolsk/oppbyggende hormon. Hormonet er essensielt for alle mennesker. Hormonet produseres i bukspyttkjertelen, i de såkalte betacellene i de Langerhanske øyene. Det er blodsukkeret vårt som stimulerer til produksjon av hormonet.


Hovedoppgaven til Insulin er å stimulere cellenes opptak av næringsstoffer i absorpsjonsfasen (etter et måltid). Insulin fungerer som en nøkkel som åpner opp cellene våre for sukker og energi , videre så stimulerer det glukosetransporten i de fleste vev , da særlig i skjelettmuskulatur og fettvev. Med andre ord så kommer insulin inn og fjerner sukker fra blodbanen vår og frakter det inn i cellene våre, så vi får tilført ny energi og inspirasjon.


Mange i dag, dessverre flere og flere, har en nedsatt effekt av insulinet de produserer. Det fører til at kroppen må produsere større menger insulin for å kunne frakte samme mengde energi inn i cellene. Cellene våre er med andre ord ”døve” for insulin. Dette kalles insulin resistens. På sikt kan det føre til at kroppen ikke greier å produsere nok insulin til å frakte tilstrekklig med energi in i cellene, altså ingen energi og inspirasjon.

ET STABILT BLODUSKKER ER VIKTIG: Både for høyt
eller for lavt blodsukker er ikke bra. Fedme er en
risikofaktor som kan medføre usunne endringer i
kroppens nivå av insulin.

Intraabdominal fedme er særlig forbundet med insulinresistens, det vil si midjefett. Menn og kvinner med en liv-hofte ratio på > 1,0 og 0,85 cm har stor sannsynlighet for insulinresistens. Risikoen for insulinresistens øker med graden av fedme. Fysisk aktivitet derimot bedrer insulinets følsomhet som igjen senker insulinbehovet i kroppen.


Stabilt blodsukker er det som skal til for å ha jevn tilførsel av insulin, energi og inspirasjon. Det oppnår du ved å spise variert og regelmessig. Mat bestående av raske karbohydrater; sukker, godter, loff, brus, sportsdrikker vil gi mye høyere blodsukker enn om du spiser grovbrød med smør og skinke på.

Personer som får diabetes type 1 mister sin evne til å produsere insulin og må få dette tilført. Et stabilt blodsukker vil her være helt avgjørende for deres insulinmengde som de tilfører kroppen sin.