Medisinen Alli, til bruk mot fedme, vil snart være godkjent som reseptfritt legemiddel i hele EU/EØS.

DinSide Medisinen Alli, til bruk mot fedme, vil snart være godkjent som reseptfritt legemiddel i hele EU/EØS.

 

Det vil være første gangen et reseptfritt legemiddel får felles europeisk godkjennelse. Alli kan foreløpig ikke kjøpes på norske apotek. Det skriver Statens legemiddelverk i en pressemelding.

 

Alli inneholder virkestoffet orlistat. Orlistat er samme virkestoff som finnes i det reseptbelagte legemidlet Xenical. Alli inneholder 60 mg orlistat, mens Xenical inneholder 120 mg.

 

Alli inneholder altså lavere dose av virkestoffet orlistat enn Xenical. Det er lagt vekt på at dersom man bruker Alli sammen med kaloriredusert diett, kan det hjelpe pasienter med å gå ned i vekt. Det er også lagt vekt på at Alli har færre bivirkninger enn Xenical på grunn av den lavere dosen. Pakningsvedlegg og merking er spesielt tilpasset reseptfri bruk, ifølge Statens legemiddelverk.

 

 

Hvem kan bruke den?
Alli kan brukes til behandling av overvektige voksne pasienter som har “body mass index” (BMI) større eller lik 28 kg/m2. Er BMI under denne grensen anbefales ikke bruk av Alli. Kaloriredusert diett med lavt fettinnhold er en viktig del av behandlingsopplegget.

 

BMI regnes ut ved å ta kroppsvekten i kg og dele på høyden i meter to ganger.
Eksempel: En mann er 1,8 m høy og veier 100 kg. Del 100 på 1,8 og del deretter svaret på 1,8, én gang til. Svaret er 30,9. Jo høyere BMI, jo større grad av overvekt.

Virker bra
Kliniske studier viser at 45 prosent av pasientene med en BMI større eller lik 28 kg/m2, kan oppnå en vektreduksjon på over 5 prosent av utgangsvekten.

 

Ifølge Legemiddelverket er det ikke rapportert alvorlige bivirkninger ved bruk av Alli i kliniske studier. De vanligste bivirkningene er hodepine, diaré og magesmerter.

 

Ernæringsekspert Hanna Hånes mener imidlertid at det ikke finnes en enkel løsning på å gå ned i vekt, og anbefaler fiberrik kost dersom man ønsker vektnedgang.

 

– I Norge er det kun ekstremt overvektige personer som får slankepiller på resept. Vi har også mange naturmidler og kostholdstilskudd som skal virke apetittdempende, men ingen har dokumentert effekt, sa Hånes i et tidligere intervju med oss.

 

Spis mat som metter
– Mitt aller beste råd er å spise minst fire ganger daglig og unngå kjempesult. Mange slanker seg om morgenen og formiddagen, og sprekker utover kvelden. Det er svært uheldig. Dersom du har liten apetitt om morgen bør du få i deg en frukt eller litt jus slik at kroppen kommer i gang, ifølge Hånes.

 

Hun mener at altfor mange har fokus på lette produkter og få kalorier.

 

– Spis mat som metter ordentlig. Dersom du bare spiser fettfritt øker faren for ulvehunger. Det beste er å innskrenke litt på kaloriene hver dag over lang tid, sier hun.

Fiber til frokost
Et kosthold med mer fiber behøver ikke å bety de helt store omveltningene. For de fleste vil det være lettest å starte med noen av matvanene til frokost og lunsj.

 

– Kornblandinger med hele korn og lite sukker er et flott måltid. Om du er usikker på hva frokostblandingen din inneholder bør du snu pakken og lese på innholdsdeklarasjonen. Om sukker nevnes som en av de første ingrediensene kan du være sikker på at dette er søte saker.

Matvarer som erstatter piller:
I stedet for slankepiller finnes det matvarer som har en naturlig appetittdempende effekt:

 

Havregryn: Bidrar til en lang metthetsfølelse..

 

Linser: Har samme effekt som havregryn.

 

Epler eller suppe: Inneholder mye vann og fyller magen uten å inneholde mange kalorier.

 

Kaffe: Hvis du har god helse kan du godt drikke opp til fire kopper om dagen.

 

Denne artikkelen er lånt av www.dinside.no