SPØRSMÅL & SVAR: Kan alkohol og andre rusmidler svekke eller ødelegge effekten av kreatin?ALKOHOL BRYTER NED: Inntar du nedbrytende
rusmidler, vil dette kunne resultere i at du får
mindre effekt av dine kosttilskudd. Men det
kommer ikke an på hvilket rusmiddel det er snakk
om, det er snarere snakk om hvor mye du tar og
hvor ofte. Noen flasker øl i ny og ne vil neppe
bety særlig mye.
Spørsmål:
Jeg lurer på om man kan drikke av og til mens man går på kreatin uten å ødelegge effekten?


Svar:
Alkohol er som kjent et giftstoff som kroppen overhodet ikke reagerer positivt på i forhold til anabolisme, muskeloppbygning osv. Ei fyllekule kan slukke kroppens oppbygning sannsynligvis iallfall så lenge du er fyllesyk. En del opplever at bakrusen øker sexlysten. Dette viser hvordan alkoholen bryter ned og ødelegger den anabole hormonbalansen i kroppen, hvilket får den androgene hormoneffekten til å bli den framtredende og dominerende. Androgeneffekten styrer og påvirker blant annet sexlysten, og vips, saken er på stående fot.


Så alkohol vil være med å redusere effekten av kreatin, på generelt grunnlag. det er også med stor sannsynlighet en betydelig del av effekten til kreatin, at det binder opp mer væske i musklene. Økt cellesubstans vil kunne gi mer trykk, fylde og løftekapasitet. Alkohol er væskedrivende, og på en søndags morgen kan du føle deg ganske drenert. Dette er også en tilstand som taler for at effekten ikke er i samme retning som kreatinet.
Men jeg spekulerer ikke i hva dette har å si for kreatinbruk over tid. Jeg regner med at du ikke går på druen fra mandag til mandag. Noen øl i ny og ne må vel kunne anses som menneskelig selv i disse tider. Den gylne middelveien kan bestå av det meste og alt går bra, mens ekstremitetene kan felle deg nesten samme hvor uskyldige de er i små mengder. Det er teoretisk teknisk mulig å drikke seg ihjel på rent vann. Men du skal være rimelig ufornuftig for å få det til uten å være klar over det.


I den grad kosttilskudd inneholder ernæringskonsentrat av vanlige matvarer, så skal det ikke være noen økt helsefare i forhold til kombinasjon med mindre/moderate (altså normal bruk), av alkolhol. derimot legemidler og alkohol, kan være skummelt. Men det er en annen sak.