Diabetes type 2 er en livsstil sykdom som tidligere stort sett rammet eldre mennesker.

 

   
 
 

Type 2 diabetes

 

Utviklingen av sykdommen skjer gradvis med diffuse symptomer og når den først har oppstått er den kronisk. Om lag 175 000nordmenn har type 2-diabetes. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har det uten selv å være klar over det.

 

 

 

En frisk kropp klarer fint å takle sukkerholdig mat. Insulin blir skilt ut fra bukspyttkjertelen for å fungere som en nøkkel til å åpne opp slik at sukkeret i blodet kan føres ut til celler og vev. Diabetes type 2 gjør at det blir skilt ut mindre insulin og at insulinet virker dårligere enn tidligere, dermed vil sukkeret bli værende igjen i blodet i stedet for å fraktes til cellene.

 

 

 

 

   
 
 

Dersom blodsukkeret er høyt over tid er det svært uheldig. Dette er en alvorlig sykdom og en medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føttene og amputasjoner. Overvektige og genetisk disponerte er utsatt. Graden av overvekt kan variere, men overvekten ses ofte sammen med høyt blodtrykk, fettstoffskifteforstyrrelser og tendens til hjerte og karsykdom.

 

 

 

Så dersom du er i faresonen kan det være lurt å oppsøke lege for å sjekke. Symptomer er glukose i urinen, og at man tisser mye. Behandlingen består av riktig kosthold og fysisk aktivitet, og noen trenger medikamenter dersom kostomlegging og trening ikke er nok. Man kan leve et godt liv med diabetes, men det er viktig å være klar over sykdommen slik ar man kan kontrollere den og gjøre de rette valgene.