Nordmenn som kjøper piller på internett, postordre og på reise i fjerne land, gambler med helsa, mener fagfolk. Tilbudet av falske medisiner øker dramatisk.

   
 
 

– Internett og postordre er de viktigste omsetningskanalene for falske medisiner. Mange nordmenn lar seg friste til slike kjøp. Det er illevarslende, sier fagdirektør Ken Tesaker i Norsk Medisinaldepot (NMD).

Stadig mer pakkepost fra utlandet er et klart tegn på slik handel, mener han. Mengden pakker sendt til Norge fra utlandet har økt sterkt de senere årene.

– Økningen fra januar til november i år var 6,3 prosent. Netthandel er nok en vesentlig bidragsyter til veksten, sier pressesjef Kjell S. Rakkenes i Posten Norge.

Bare en helt ubetydelig andel av pakkepostsendingene blir gjenstand for fysisk kontroll av innholdet.

   
SE OPP FOR FALSKE TILSKUDD: Det
er en jevn pågang fra utlandet av
falske/uvirksomme kosttilskudd.
 

Halvparten falske
– Vi vet at potensmidler, kosttilskudd og slankemidler er populært å kjøpe på nettet. Dessverre vet vi også at halvparten av medisinene som tilbys på denne måten er falske, sier Ken Tesaker i NMD.

På verdensbasis er det anslått at det handles falske medisiner for 200 milliarder kroner i året. Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at denne omsetningen vil doble seg de neste to årene.

Falske medisiner og ulovlige kopiprodukter kan ha redusert eller ingen virkning, og de kan i verste fall inneholde skadelige stoffer som kan gi farlige bivirkninger.

– Nå går vi til motangrep mot denne utviklingen. Folk trenger bedre vern mot svindelen. Derfor har vi gått aktivt inn i et internasjonalt prosjekt for å avsløre jukset, sier Ken Tesaker.

 
 
 

Storaksjon
Bak aksjonen står den tyske farmasigiganten Celesio, som eier den norske legemiddelgrossisten NMD. Alle ledd i kjeden som utgjør det europeiske legemiddelmarkedet blir gjennomgått for å sikre at alt som selges gjennom grossister og apotek er absolutt trygt.

– Det er også etablert et varslingssystem som innebærer at alarmen går i hele Europa når et falskt preparat oppdages. Vi er en del av dette. Det er også de tilsluttede kjedene Vitusapotek og Ditt Apotek, sier Tesaker.

Mange kunder stiller spørsmål om nettkjøp og privat import av medisiner når de er på apoteket.

– Vi råder dem til å holde seg langt unna internett og postordre og avstå fra å kjøpe medisiner i land som ikke har tilfredsstillende kontrollrutiner, sier Ken Tesaker i NMD.

I EU- og EØS-landene i Europa, USA, Canada, Japan, Australia og New Zealand er det relativt trygt å handle apotekvarer, mener han.

 

Kontaktpersoner:

  • Informasjonssjef Gerd Byermoen, Norsk Medisinaldepot AS, telefon 952 83 171
  • Direktør for fag og kvalitet, Ken Tesaker, Norsk Medisinaldepot AS, telefon 415 37 695