Mange revmatikere går på opptil flere forskjellige typer medikamenter. Er dette smart? Hvordan burde man eventuelt innrette seg?

Finnes det medisiner jeg bør unngå?
Unngå betennelsedempende medikamenter. De slår bare i hjel budbringeren (smertesignalene), og de fører til at du kanskje er i mer aktivitet enn du burde (smertene dysses ned og stopper deg ikke i samme grad som dersom du ikke tok noe smertelindrende). Hvis du må bruke smertestillende, så velg andre preparater framfor antiinflammatoriske legemidler. De virker nemlig ikke betennelsesempende. De virker kun smertedempende. Og de er skikkelig kraftsaker. De kan potensielt medføre en rekke alvorlige bivirkninger (magesår blant annet). Norsk revmatikerforbund opplyste for en tid tilbake at 150 mennesker årlig dør av antiinflammatoriske medikamenter.

Unngå kortison. Kortison har smertedempende effekt ja, men det er et katabolt (nedbrytende), hormonpreparat som bryter ned vev. Undersøkelser har vist at så lite som en kortisonsprøyte svekker og nedsetter bindevevets oppbyggingsevne i opptil 84 døgn! Dette er svært dårlige nyheter for revmatikeren som sårt trenger kroppens helbredene kraft.

Hva slags smertestillende skal jeg bruke?
Helst ingen. For de har alle mange potensielle bivirkninger. Revmatikeren burde heller sette i gang med å hvile ut skadene sine og komme i oppbyggende fysisk aktivitet i etterkant. Da vil kroppen fjerne smertene, og revmatikeren vil ikke trenge noe smertestillende.

Finnes det medisiner jeg burde gå på?
Ja, de finnes, men det paradoksale er at legen neppe vil skrive dem ut til deg. Hæ? Ja, du leste riktig. Legen vil neppe skrive ut disse medisinene til deg. Hvorfor det? Ja, si det. Muligens fordi disse medisinene er svartmalt i et endeløst negativt fokus både på folkemunne og i media. Jeg snakker om anabole steroider. Dette er en vevsoppbyggende medisin som setter fart i kroppens helbredelsesevne. Med bruk av anabole steroider så kan revmatikeren:

  1. Trenge kortere hviletid.
  2. Bli sterkere og mer utholdende.
  3. Få raskere og større reduksjon av smerter.
  4. Kanskje gjennvinne normalt aktivitetsnivå mens daglig aktivitet opprettholdes.

I ytterste konsekvens så kan bruk av anabole steroider gjøre at revmatikeren ikke trenger å legge helt om livsstilen sin med så knallharde premisser til uthvilingen. For erfaringer jeg har gjort meg, viser at innhentingsevnen kan øke med opptil og mer enn 50%. Det kan bety at revmatikeren kan være i sin daglige og vanlige fysiske aktivitet, og likevel og samtidig bli frisk fra sine smerter og skader.