SLITER DU MED STØRRELSEN PÅ ARMENE: Her følger kroppsbyggerens hurtigguide til fremgangsrik trening!

trim-front-2015-4-4

 

Får du ikke større armer?

Det er en typisk situasjon. De fleste som begynner og skal trene opp muskelstørrelsen sin, de får gjerne noe økning i bryst, skuldre og rygg. Men ofte så begynner armene å henge etter, de vil rett og slett ikke vokse. Og når dette problemet er identifisert, hva er det da de fleste kroppsbyggere prøver seg på?

De prøver seg med mer trening!

Det er typisk at utøvere svarer på muskler som ikke vil vokse, med å trene disse enda hardere og mer og lenger. Men dette er det stikk motsatte av hva som er tilfelle. For det er ikke snakk om å være undertrent når hele resten av kroppen vokser og blir sterkere, mens armene ikke følger etter, det er garantert overtrening. Og hva gjelder da?

Jo, kutt ut treningen og gå over til hvile.

I løpet av de neste 10 døgnene så vil muskulaturen ha innhentet sitt positive overskudd, og den vil igjen være treningsklar og treningsvillig. Da setter du inn treningsøkten din! Pugg symptomene, tankene og følelsene slik som i heftet MAKSIMAL FRAMGANG er beskrevet  (du finner dette heftet/boken til gratis nedlastning på trim.no. Før du har lært deg disse tolkningene, så famler du i blinde, og det er her lurt om du lar pausen gå forbi 10 døgn, men heller hvile helt i 14 døgn, da har du en sikkerhetsmargin på 40% (det vil ta lenger enn 10 døgn å hvile ut dersom du i hvileperioden har fysisk aktivitet som innvirker som belastning på gjeldende muskulatur.

Det er for mye trening (som oftest for hard), som gjør at muskelen ikke blir større

Armene får ofte nok trening av basisøvelser som markløft, benkpress og cins. Når du er gjennom dine sett på disse nevnte tunge basisøvelsene, så kan det godt være at armene allerede er trent helt til kanten av overtrening. Når utøveren legger på med mer trening, flere sett og knallhard innsats, så blir bare overtreningen gående helt i bånn. Utøveren trener gjerne uke etter uke, uten at det oppstår noen fremgang. Og dersom muskulaturen for øvrig har hatt og har økning, og med det drar ifra armene, så blir overtreningsproblemet bare større og større: De store muskelgruppene vil etter hvert føre til at armene blir trent mer og mer: Overtreningen her en overtrening som utøveren ikke slipper unna med, før det har blitt gitt musklene tilstrekkelig med hvile.

Unngå trening som treffer muskulaturen som skal og må hvile

Enhver trening påført på en negativ muskel, virker ikke restituerende, men heller som en bremse på innhentingen (hvis belastningen blir stor nok). Så hvis du sliter med armene: Kutt ut all armtreningen og la kun sekundærtreningen ramme musklene i armene dine. Etter en tid vil du se om ikke dette har gitt deg større styrke og muskelmasse. De fleste vil få seg en gledelig overraskelse når plutselig treningen begynner å gå framover, armene vokser og livet er igjen en medspiller 

Spesielt for de som har brede skuldre og relativt høye av lengdetilvekst

Folk som har høyden med seg og som har brede skuldre, tendenserer oftest til å ha lange og tynne armer. Dette er de utøverne som virkelig må passe på at armene blir med på utviklingen. Å få armene med på notene og øke, er ikke et spørsmål om å presse seg så hardt som overhodet mulig, men å ha vilje og kontroll nok til å legge inn ekstra hvile med en gang dette behovet måtte melde seg. Utøvere som har smalere skuldre, men er kraftige i armene, de løper mindre risiko for at armene ikke skal vokse, for de har genetisk anlegg som betyr at armene i mange tilfeller kan, bør og må trenes med 1-2 isolasjonsøvelser som armcurl og preacher-curl (biceps), franskpress og nedtrekk (triceps). Det sier seg selv at når de store muskelgruppene vokser, mens de minste ikke henger med, så MÅ dette bety overtrening.

Du bygger altså armer ved å trene med progressiv økende intensitet, men med samme moderate innsatsen.

Dersom du trener jevnt og tar i bortimot det du orker, men treningen på armene er resultatløs, legg inn 14 dager hvile og se hva som skjer! Utøvere må være like flinke til å hvile som å trene.