DE GUNSTIGE EFFEKTENE AV OMEGA-3: Selolje har vist seg å kunne være den aller beste kilden til fettsyrene omega-3.

   
Omega-3 fettsyrer er såkalte flerumettede
fettsyrer, en klassifisering som omfatter essensielle
fettsyrer. Dette er fettsyrer som ikke kan
produseres i kroppen, og må inntas via kosten.
 

Stadig nye studier kan legges til den allerede massive dokumentasjonen på de gunstige effektene omega-3 fettsyrer har, og Verdens Helseorganisasjon (WHO), forskere, leger og ernæringseksperter er enige om at Omega-3-fettsyrer kan betraktes som livsnødvendige næringsstoffer.

 

Gjennom flere tusen år har våre forfedre hatt et mye mer balansert kosthold enn vi har i dag, basert på frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og i det hele tatt alt hva naturen har å by på. Selv tran har jo vært ansett som sunt for hjerte og kropp helt siden bestemor og bestefar ble tvangsmatet det på kostskolen i sin ungdom. I dag finnes det heldigvis kilder som er av både høyere renhet og kvalitet, for ikke å snakke om bedre smak. Fiskeolje kommer fra fettet på fisken og er ansett for å være en renere kilde til omega-3 fettsyrer enn tran, som kommer fra leveren på fisken, det organet som må filtrere alle mulige giftstoffer. Selolje kommer fra spekket på selen, og har i nyere forskning vist seg å være den beste kilden til omega-3 fettsyrer.

   

DET KAN VÆRE LURT Å TA ET OMEGA-3 TILSKUDD:
Du vil neppe ta skade av å legge inn dette som et
tilskudd i kostholdet ditt. Disse fettsyrene er til å
anbefale for den som søker å holde seg frisk, rask
og sunn.

En del studier tyder på at selolje er et bedre
alternativ enn fiskeolje.

 

Spesielt EPA, DHA og DPA har vært av størst interesse for forskerne – men også for deg som vil ha bedre helse og resultater av treninga. DPA har fått spesielt mye oppmerksomhet den siste tiden, men den finnes dessverre i meget lave nivåer i fisk. Selolje derimot, som kommer fra spekket på selen, den eneste kjente naturlige kilden til DPA, og er eskimoenes oppskrift på et sunt hjerte og karsystem, sterkt immunforsvar, myke ledd og smidig hud.

Det er dokumentert at molekylene i selolje er annerledes oppbygd enn i fiskeolje, og at mennesker utnytter selolje bedre enn fiskeolje under fordøyelsen. Omega-3 fra selolje inneholder også flere viktige tilleggskomponenter sammenlignet med Omega-3 fra fisk.

En av DPAs hovedfunksjoner er å holde åreveggene i blodårene myke og smidige. DPA-fettsyren kan være mer enn 10 ganger så effektiv som EPA-fettsyren når det gjelder å lege skadde blodkar.Til tross for et ekstremt høyt fettinntak, og ekstremt klima med harde påkjenninger har altså selv de eldste eskimoene et hjerte- og karsystem sunt og friskt som hos et barn. DPA finnes naturlig i brystmelk og hevdes å være en essensiell fettsyre for næring og utvikling hos nyfødte.

Nye medisinske forsøk ved Haukeland sykehus viste at selolje hadde en positiv effekt på pasienter med Ulcerøs collitt, eller stressmage, som er en autoimmun sykdom. Ti pasienter fikk 30 ml selolje i 10 dager og i ni av ti tilfeller hadde dette positiv effekt på leddsmerter samt at kolesterolnivået gikk ned hos alle pasientene. ”Selolje har sannsynligvis en regulerende effekt på det autonome nervesystemet, og kan være effektiv mot en rekke sykdomstilstander som relateres til stress” sier en av de hovedansvarlige for prosjektet, professor Arnold Berstad.

   
Kroppen bruker essensielle fettsyrer i produksjonen
av såkalte prostaglandiner og leukotriener,
substanser direkte involvert med
betennelsesreaksjoner og smerter, og omega-3
fettsyrer har ekstremt fordelaktige egenskaper på
reduksjonen av slike reaksjoner. Leddgikt, migrene,
astma, cystisk fibrose og senebetennelse er alle
tilstander som effektivt behandles med tilskudd av
omega-3. EPA og DHA spiller en viktig rolle for et
optimalt immunforsvar.
 

Utallige kliniske studier har konkludert med at både EPA og DHA reduserer triglyserider i blodet med opptil 25-30%, motvirker høyt blodtrykk, forhindrer blodpropp og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer dramatisk. De har også en gunstig effekt på den såkalte insulinfølsomheten, eller opptaket av blodsukker (glukose) i muskler og lever, og dermed reguleringen av blodsukkernivåene. Som du forstår er det altså spesielt viktig for diabetikere å innta omega-3 fettsyrer regelmessig.

Essensielle fettsyrer er også kjent for å forbedre mange hudsykdommer, inkludert tørr hud, kløe og betent hud. De forbedrer barrierefunksjonen til huden og motvirker tap av fuktighet. Selv en økning av inntaket av fet fisk har vist seg effektivt i behandlingen av hudsykdommer som psoriasis og atopisk eksem.

DHA er den eneste fettsyren som opptas i store mengder i hjernen, og promoterer effektiv læring, hukommelse, samt har en stabiliserende og positiv virkning på neurotransmittere relatert til stress, depresjoner, søvnkvalitet og sultfølelse. Tilskudd av omega-3 har vist seg å øke IQ med 5 poeng hos spedbarn, og anbefales spesielt som forebyggende behandling av hyperaktivitet (ADHD) og lese- og skrivevansker.

Effekt på kroppssammensetning
Omega-3 fettsyrer har en rekke interessante effekter på fettcellene. Alt fett som inntas via kosten fraktes til fettcellene for å lagres, men samtidig mobiliseres og fraktes det bort tilsvarende mengder ut fra fettcellene. Denne resirkuleringsprosessen skjer kontinuerlig, og det viser seg faktisk at omega-3 fettsyrene programmerer fettcellen til å oppta mindre fett, men frigjøre mer fett. Altså vil du ved lengre tids inntak få mindre fett, selvfølgelig en effekt som vil bli enda mer forsterket av at du faktisk inntar mindre kalorier enn du forbrenner fra dag til dag. Dette skjer via flere mekanismer:

Et enzym kalt lipoprotein lipase (LPL) opptar fettsyrer fra blodomløpet og lagrer det i fettcellen. EPA hemmer LPL enzymet slik at mindre fett lagres.

Vi snakket tidligere om insulinfølsomhet, som er et mål på hvor effektivt næring lagres i fett, muskler og lever. Omega-3 vil selektivt gi lavere insulinfølsomhet i fettvevet, men øke den i muskler og lever, slik at kaloriene du inntar prioriteres til energi og muskler i stedet for fettlagring.

Såkalte PPAR reseptorer er involverte i hva slags drivstoff som musklene helst bruker som energi, og EPA og DHA aktiverer disse reseptorene direkte slik at fett foretrekkes som energikilde i kroppen. Dette vil også gi mindre fare for tap av muskelmasse på diett og underskudd av kalorier.

Hormonproduksjonen er avhengig av essensielle fettsyrer. Hormonforstyrrelser vil gi både dårligere forbrenning og problemer med restitusjon og innhenting av muskulaturen i forbindelse med trening.

Inntak av fett sammen med protein gir mer metthetsfølelse og vil ha en regulerende effekt på kaloriinntaket, slik at du ubevisst kan ende opp med å spise mindre. Et høyt inntak av karbohydrater i form av sukker og fruktose kan ha den motsatte effekten.

En lang rekke positive effekter gjør altså inntak av omega-3 fettsyrer til noe du ikke bør glemme! Husk at det er kun langtidsinntak som hjelper, altså uker og måneder, og ikke når du tilfeldigvis kommer på det.

   
 
 

For å oppnå full effekt av omega-3 anbefales et inntak på 2 gram per dag, eller helt opp til 6 gram per dag ved spesielle behov. Du må ikke overstige disse anbefalingene, da for høyt inntak kan ha negative effekter som for eksempel ved å dempe immunforsvarsreaksjonen så kraftig at infeksjoner blir vanskeligere å forebygge, eller ha en så blodfortynnende effekt at blødninger blir vanskeligere å stoppe.

Med et høyere opptak og som en unik kilde på DPA kan vi spesielt anbefale selolje for tilskudd av omega-3, og 1 ss per dag er nok, eventuelt anbefalt inntak av høykonsentrerte kapsler. Sørg allikevel for et regelmessig inntak av fisk og sjømat, spesielt fet fisk som laks og ørret.

Sprek hilsen fra
Børge A. Fagerli, Coach og Daglig Leder
MyoRevolution Team
borge@myorevolution.com

Artikkelen er hentet fra iform.no.