Six-pack er sjef!

Et skikkelig vaskebrett av en mage – det er blikkfanget i pent utviklet fysikk. På mange måter er den harde magen symbolet på en veltrent kropp. Her får du en rask innføring i hvordan du kan forme magemusklene dine og få dem fram i dagens lys!

Sett i gang

Først av alt må du trene for at magemusklene skal vokse og ta form. Begynn i det små med basisøvelser som sit-ups og crunches. Dette er enkle øvelser som kan utføres over alt uten vekter og apparater:

Sit-ups

Dette er sjefsøvelse nummer èn. Med denne øvelsen styrkes magen og hoftebøyerne riktig. Det er nemlig viktig at du også utvikler styrken i hoftebøyerne dine, også. Lår, hoftebøyere og mage jobber sammen når du går og løper, og er avhengige av hverandre. Sterke bein og mage, men svake hoftebøyere, vil raskt kunne ende i en belastningsskade.

Sit-ups utfører du liggende på gulvet på ryggen. Plasser hendene bak hodet eller på brystet, og sett deg opp i sittende stilling. Derfra senker du deg tilbake ned på gulvet med ryggen. Prøv å rulle ryggen ned på gulvet; først korsryggen, så resten av ryggsøylen. Til slutt skal bakhodet berøre gulvet. Det er faktisk i denne helt nedre utrullingen at magemusklene brukes mest i denne øvelsen. Når du nå begynner på neste repetisjon- turen opp igjen, prøv igjen å rulle deg opp fra gulvet. Du skal ha krympet deg helt sammen i magen og ha hele ryggen, unntatt korsryggen, fri fra gulvet når du løfter korsryggen opp fra gulvet. Når det skjer, er det hoftebøyerne som jobber.

six-pac-sjef-2015-1

Bruk sit-ups som basis for all magetrening. Øvelsen kan med store fordeler brukes helt fra et par repetisjoner og oppover til et nærmest ubegrenset antall. Det finnes idrettsutøvere som tar hundrevis av sit-ups daglig. Dette kan i lengden bli kjedelig, så når du et slikt imponerende nivå, er det på tide å legge til en ny øvelse:

Crunches

Denne øvelsen kan gjøres mye tyngre enn sit-ups, og går mer på magemusklene direkte. Hoftebøyerne brukes i liten eller ingen grad. Derfor passer denne øvelsen inn som tilleggsøvelse til sit-ups, og bør ikke innføres i treningen din før du har nådd et høyt antall sit-ups. Du vil da ha grunnlaget og behovet for å trene magemusklene med høyere intensitet, for at muskelmassen skal utvikles og bli større.

Crunches utføres ved at du ligger på gulvet på ryggen. Løft bena dine opp og plasser dem på en kasse/benk. Ligg slik at du ha nitti graders vinkel i knærne. Plasser hendene bak hodet. Pust ut og løft hodet og brystet i retning knærne dine. Du skal knytte magen hardt sammen og holde et kort sekund. Deretter ?ruller? du ryggen tilbake ned på gulvet. Bevegelsesbanen er kort, men muskelbelastningen er meget tøff.

Styrke og muskelmasse begynner å vokse med det samme

Økningen begynner med det samme. Likevel tar det tre ukers tid før magemusklene vil ha vokst i en slik grad at det viser igjen. Men six-packen trenger nødvendigvis ikke være et faktum enda. Du må også gjøre noe med kroppsfettet ditt. For magerutene de befinner seg ofte under et visst lag med underhudsfett. Dette må bort, og det kan ikke gjøres med trening – her må det slanking til!

Ned i vekt

Her bør du sette deg opp et gjennomtenkt program og gå like nøye til verks som med treningen din. Erfaring viser at tilfeldig slanking fungerer dårlig. Sett opp en plan der du planlegger og følger med på kostholdet ditt, og legg inn en progresjon i planen som imøtekommer det faktumet at kroppens forbrenning vil gå ned etter hvert som du taper fettvekt. Et godt program vil føre til en raskt vektnedgang der det er fettet som forsvinner, og ikke muskelmassen din og styrken din.

Six-pack`en et faktum, gratulerer!

Verre er det ikke. Med litt tid, vilje og tålmodighet, og viktigst, riktig framgangsmåte, så er du i mål! En flott, muskuløs mage som strutter stolt. Du kan smile med god grunn. Du vet hva som kommer. Beundrende blikk på stranda. Anerkjennende nikk på gymet. Six-pack er sjef.