FOREBYGGING ER GJELDENDE STIKKORD: Hold deg i form. En kropp som er vant til aktivitet, tåler aktivitet. Det må være en gradvis overgang fra i ro til bevegelse.










GODE SKO ER VIKTIG: Bruk alltid 2-3 par av gangen, slik
du tilpasser deg nye sko gradvis. Den samme gradvise
overgangen må du også alltid sørge for når du begynner å
trene på hardere/annerledes underlag.

Belastningsskader oppstår som slitasje i bindevevet og kommer alltid som en følge av for stor belastning. Du kan lett unngå slike skader hvis du
forebygger.


Skader oppstår alltid når belastningen på bindevevet har vært for stor. Flere årsaker kan føre til at belastningen ble for stor: Det kan være for mye aktivitet, for hard aktivitet, manglende restitusjon pga. sykdom, sviktende kosthold, mye stress og lite søvn samt en del medisiner. En belastningsskade kan også oppstå i etterkant av akutte skader som vridninger, slag og strekk. Du kan gjøre flere ting for å forebygge slike skader:

Det viktigste for å unngå belastningsskader er å ha et godt treningsgrunnlag. Når du er godt trent og i god form, vil kroppen ha en naturlig tiltenkt seighet og utholdenhet i bindevevet som beskytter deg mot skader. Et godt treningsgrunnlag gjør at du kan påføre relativt store belastninger, gjerne flere ganger over lengre tid, uten at det blir belastende og fører til slitasje. Er du i dårlig form og regelrett svak, vil små belastninger kunne føre fram til belastningsskader.











TRENINGSUTSTYRET ER EKSTREMT VIKTIG når
det kommer til fottøy for gående trening. En
gåtur består kanskje av tusenvis av
repetisjoner. Små ting som gjentas mange
ganger, blir store. Velter treskoen, går du på
trynet i elva. Så sørg for skikkelige båter. Det
er redningsvesten din. Refleksvest og
gode joggesko holder deg intakt og i
oppegående selv i de mørkeste tider. Sko deg
vel.
Gåturer
Legg opp treningen og aktiviteten din på naturlig måte. Kroppen er bygd for å kunne gå og løpe. Start med gåturer. Gåingen vil styrke bein, rygg, mage og til og med nakken din. Utvid treningen med å gå oftere turer, og utvid etter hvert også lengden på dem. Etter hvert kan du også legge opp gåturer i fjellet. Da øker treningsbelastningen på lårene, korsryggen og setet. Dette vil kunne gi en god formforbedring og tilfører allsidighet i treningen din.

Jogging
Start i det små og bygg opp en halvtime til en time eller mer daglig. Kanskje kan du starte dagen med en løpetur om morgenen. Dette er rene medisinen for både kropp og sjel. Legg turen utendørs og du får i tillegg masse frisk luft og styrker immunforsvaret ditt. Slik trening vil også ha en svært positiv effekt på ditt generelle velvære. Joggingen og gåturene vil tilføre kroppen en generell seighet og treningsgrunnlag i de store og mest brukte muskelgruppene. Til og med underarmer, skuldre og biceps vil får god trening fra joggingen.

Styrketrening
For å utvikle god styrke og utholdenhet overkroppen, kan du legge inn lette økter med styrketrening. Du bør da finne øvelser for bryst, rygg, armer og gjerne også nakken og for fingrene. Eller du kan velge fritidsaktivitet med mer action. Eksempel her kan være klatring og padling. Sammenlagt vil denne forebyggende treningen øke ditt treningsgrunnlag i hele kroppen, og du vil stå sterkere rustet mot framtidige belastninger.