RIKTIG TILSKUDD TIL RIKTIG TID: Timing er et begrep innen bruk av kosttilskudd, og det tar for seg når man skal benytte de ulike kosttilskuddene.

 

   
BLEND AND SHAKE: Tilskuddene er komt for å bli.
Hvis de ikke hadde hatt noen effekt, så ville de
neppe ha overlevd i den overbevisende grad de
gjør. Tilskudd kan gi utøveren det lille ekstra på
toppen av et fungerende og riktig kosthold.
 

Hvilke tilskudd bør jeg bruke?

Det finnes ikke noe fullgodt svar på dette, da det i dag finnes et vell av forskjellige produkter. Men som basis for kroppsbyggere står proteintilskudd, kreatin og vitamin/mineral – tilskudd. Se heller ikke bort fra Gainerne. Vi nevner også Omega-3.

Denne artikkelen skal ikke omhandle den perfekte sammensetningen av ulike tilskudd, da det blir for komplisert og individuelt. Vi skal enkelt ta for oss når du skal innta de forskjellige tilskuddene dine.

Vitamin/mineral-tilskudd
Dette kan tas på morgenen. De fleste typene passer fint å ta sammen med frokosten. Pillespising på tom mage velsignes ikke i alle leire, mens andre igjen mener at pillene alltid skal tas i forbindelse med måltider. Vår anbefaling er imidlertid å ta vitamin/mineral-tilskudd sammen med måltider. Dersom du har et mildt tilskudd som oppgis å kunne tas flere ganger daglig, kan du velge å ta vitaminene/mineralene i forbindelse med hvert måltid. Det vanlige er imidlertid å holde seg til morgenen ved inntak av disse.

   
DRINK AND GO: Mange av disse basistilskuddene er
å få til utblanding i væske. I og med at du skal
bruke dem daglig og en hel stund, så sørg for å
finne fram til tilskudd som er ok på smak.
 

Kreatin
Ta dette gjerne både morgen og kveld. På treningsdagene ta en porsjon rett før trening (15-30 minutter før). Innrett dette inntaket på treningsdagene slik at det er kveldsporsjonen du forflytter til før trening. Sørg for å tilfredsstille væskeinntaket ditt. Drikk vann og/eller sportsdrikker med karbohydrater i.

Gainere
Disse har som effekt å skulle øke kroppsvekten din. Bruk av gainers vil kunne føre til ikke kun økning i muskelmasse, men også i fettvekt (så sant ditt totale kaloriinntak overstiger det du forbrenner). Gainers kan tas en eller flere ganger om dagen. Det anbefales at du tar det separat fra øvrige måltider. Gaineren kommer da inn som en måltidserstatter. Du skal innberegne bruken av Gainer som ett eller flere måltider. Tanken her er at bruken din av Gainers ikke skal komme til å erstatte noen av dine vanlige måltider. Bruken av Gainer er tiltenkt å virke slik at organismen tilføres bortimot noe i overkant med kalorier.

   
PÅ PROTEINFRONTEN RULER EGGPROTEIN:
Du kan velge protein fra flere kilder, men
vil du ha det absolutt beste, så skal du velge
proteintilskudd som er framstilt av egg. Er du
rå, så tar du eggene rå 🙂
 

Jeg har selv kjørt bulkperioder der jeg har gått opp 10-12 kilo i fettvekt, for deretter å deffe dette bort igjen. Det finnes folk som sverger til bulk (at du spiser så godt i sammenheng med treningen din, at du går opp også i fettvekt), og det finnes folk som sier at bulk ikke fungerer noe bedre enn å ligge på stabil kroppsvekt. Det er imidlertid ingen tvil om at Gainers som oftest medfører vektøkning.

Omega-3
Vi tar med oss den store viktigheten av å tilføre kroppen fettsyrer fra fet fisk og/eller sel (selolje). Næringseksperter anbefaler at vi spiser fisk minst tre ganger i uken. Men hvor mange av oss etterlever det? Om du gjør det, så kan du kanskje kutte ut å ta omega-3, men spiser du ikke fisk så ofte, så er det et svært interessant og kanskje viktig tilskudd å ta. (Se for øvrig denne).

Det er ingen heksekunst å time inntaket av de forskjellige kosttilskuddene. Produsentene stiller i en del tilfeller opp med inntaksmønster og mengde på sine forpakninger. Ta aldri mer enn produsenten opplyser som beregnet inntak. Det skal normalt sett ikke være mulig å ta overdose på kosttilskudd, men overdriver du grovt kan det få konsekvenser for deg og helsen din.