OM MÅLSETNING: Alle som trener bør ha et mål å trene mot, men hvordan setter du egentlig et mål. Vi skal gi deg noen retningslinjer.

   
Å NÅ DINE MÅL SETTER ET SMIL PÅ FJESET DITT:
God planlegging er viktig for at du skal kunne nå
dine mål.
 

Er du usikker på hvordan du skal sette dine treningsmål? Du har kanskje ingen planer å delta i birken eller andre arrangementer? Du ønsker kanskje rett og slett å komme i bedre form, trene bestemte muskelgrupper eller opparbeide deg bedre bevegelighet. Det kan være vanskelig å definere målene dine, men vi kan hjelpe deg med det. Vi har laget en oversikt over spørsmål du kan stille deg selv. Svar ærlig på disse fem punktene om målsetting:

1. Hva ønsker du å oppnå?
Målsetting skal være realistisk og skal inneholde både kortsiktige og langsiktige mål med tidsperspektiv. Hva ønsker du å oppnå og når? Eksempel på et langsiktig mål kan være å gå på fjelltur med sekk neste sommer. Det kan være å løpe et maraton om ett år. Kanskje er det langsiktige målet ditt å ta opp en hobby som du likte i barndommen.
Når du har spesifisert det langsiktige målet ditt, tenk på flere delmål på kortere sikt. Disse delmålene skal du da bruke som mål på dine små fremskritt på veien til det store målet. Dersom målet ditt er å løpe maraton, kan det å løpe 45 minutter om en måned være et kortsiktig delmål. Etter hvert kan du justere delmålet ditt og løpe 60 minutter.


   
 
 

2. Hvor ofte og hvor mye kan du trene?
Det kan være vanskelig å få tid til trening så ofte som du skulle ønske. Vær derfor ærlig med deg selv og estimer hvor mange ganger i uken er det realistisk for deg å trene.

3. Hvordan å måle dine fremskritt?
Det aller viktigste er å lage målbare mål som du kan observere. Hver gang du oppnår delmålet ditt skal dugi deg selv ros. Når du gir ros til deg selv, erkjenner du fremskrittet ditt og opprettholder motivasjonen din uavhengig av eksterne tilbakemeldinger.

4. Kan du tilgi deg selv dersom du ikke alltid følger planen?
Vær forberedt å justere målene dine underveis. Uforutsette hendelser skjer alltid. Dersom du blir syk, vær fleksibel. Ingen tilbakeskritt er for store. Tenk fremover og fokuser på hva du kan gjøre i dag for å oppnå dine mål. Tilgi deg selv og fortsett å følge planen fra i dag.

 

 

 

Artikkelen er hentet fra treningsmagasinet.no