SOLDAT-TRENING: Det enkle er ofte det beste. Slik er det i forsvaret.Boot Camp, Back to Basic, styrke eller kort og godt: sirkeltrening. Enkel og funksjonell trening er i skuddet som aldri før, så vi dro dit der de kan dette aller best; Krigsskolen ved Linderud i Oslo.


– På Hærens Krigsskole heter det fysisk fostring og det har høy prioritet. Basistreningen ligger som et fundament i treningsprogrammet til kadettene. Når det gjelder styrkeøvelser er det teknisk utførelse som må være fokus, ikke antall repetisjoner eller antall kilo på stanga, sier Major Bjørnar Dullum, seksjonssjef for fysisk fostring.


Han har vært idrettssoffiser på Krigsskolen siden 1997 og har sett tusenvis av norske ungdommer svette seg gjennom krevende fysiske og psykiske tester, eksamener og runder med harde militære øvelser.

EN VELTRENT KROPP: Det kreves egentlig lite av
utstyr og øvelser for å trene opp kroppen. Mye
kan gjøres ved hjelp av få og effektive øvelser,
der kroppsvekten meget vel kan utgjøre
belastningen.

– Hovedfokus ved utførelse av styrkeøvelsene er å gjennomføre hver enkelt styrkeøvelse riktig. Øvelsene anbefales gjennomført uten pauser, hvor du går direkte over på en ny øvelse. Hvis du holder på for lenge med en øvelse, vil utførelsen bli dårlig, og effekten reduseres, ifølge Dullum.


Strenge krav
For å komme inn på høyere utdanning i Forsvarets må kandidatene være i god fysisk form. Styrketester, 3000 meter løp og svømming er noe alle deltakerne må gjennomføre.


Offiserene kan ikke lede en utmarsj, uten at de selv har grunnformen inne. Blant annet har kadettene eksamen i femkamp, som består av hinderbane, skyting, svømming, håndgranatkast og terrengløp.
Ikke så robuste
I 2005 løp kandidatene på Krigsskolens 3000 meter opptak ett minutt dårligere enn de gjorde i 1989. Det er en svært alvorlig og signifikant nedgang.


– Mye tyder på at dagens kadetter ikke har den samme robustheten og den samme grunntreningen som kadettene hadde på begynnelsen av 90- tallet. Dette vises tydelig på styrketestene, gjør utslag på slike tester. Resultatene fra det siste opptaket viser tegn til forbedringer, understreker han.


I løpet av et skoleår har kadettene opptil 200 timer trening og gjennom hele karrieren i Forsvaret forventes det at du holder deg i fysisk god form.


Det enkle er det beste
Bjørnar Dullum presiserer at enkle øvelser som sit-ups, armhevinger og knebøy, er effektive.


– De kan gjøres når som helst og hvor som helst. Etter en løpetur eller i en sammenhengende rekke. Dersom de gjøres sammenhengende gir de også god aereob effekt, og både mosjonister og topptrente kan få utmerkede resultater, sier han.


Artikkelen er hentet fra www.dinside.no.