Vitamin D kommer primært fra solen, og det er der vi burde sikre oss kilden. I Norge får vi kun vitaminet fra solen i noen gitte måneder, og må derfor vurdere andre kilder. Solen har eksistert lenge, også på dinosaurenes tid. Da mest sannsynlig en asteroide traff jorden og mørkla planeten, døde dyrene ut. Mange hevder det var en rask og voldsom temperaturendring som gjorde at dyrene ikke overlevde, men hva om det var mangelen på vitamin D?  Mange i USA importerte tidligere øgler og hadde dem som kjæledyr. Disse ble satt i bur og ble utsatt for mangel på sol. Øglene utviklet rakitt og kollaps av skjelett. I den senere tid har vi forstått at dette dyret (blant mange) er avhengig av tilstrekkelig mengde vitamin D. Det kreves nå vitaminlampe i buret til øglene.

sunsets landscapes nature beach sea photography fog mist sunlight 1920x1080 wallpaper_www.wallpapermay.com_2Omtrent alle cellene i menneskekroppen har reseptorer for vitaminet, og det belyser viktigheten av det. Sørg for at du i sommermånedene soler deg litt uten solkrem, men unngår å bli brent.

Tilbake på tidlig 1900-tallet var rakitt et utbredt problem spesielt i England. Det ble viet stor fokus mot å bli kvitt problemet. Etter mye om og men ble vitamin D gitt de som var plaget med rakitt, og det løste store deler av problemet. Derfor og til den dag i dag, er vitamin D i stor fokus generelt sett.

pillsFor at fostre ikke skal få økt risiko for blant annet utviklingen av diabetes type 1 og rakitt er mors tilstrekkelige inntak av vitamin D nødvendig. Det bør være et inntak fra kosten på minimum 1000 IU vitamin D samt kalsium. Under barnets første leveår må det også rettes oppmerksomhet for at barnet dekker sitt behov for vitaminet.

Mangel på vitamin D, som lett kan sjekkes hos legen, kan gi sekundært lavt stoffskifte. Du vil da føle deg sliten, trøtt og slapp. Mangel på vitamin D kan også gi osteoporose grunnet redusert opptak av kalsium i kroppen.

De fleste personer har en eller annen form for vitamin D mangel, med mindre det blir tatt regelmessig sol og tilskudd. I Norge får vi som sagt redusert mengde vitamin D fra den naturlige solen. Grunnen til dette er at landet ligger langt nord. Kun rundt sommermånedene vil vitaminet være å oppdrive. 

 

  • Vi ser mye beinbrudd og utviklingen av osteoporose i Norge. Kan dette skyldes vitamin D mangel?
  • Vitamin D beskytter sannsynligvis mot en rekke krefttilfeller.
  • Du kan ikke få for mye vitamin D fra solen.
  • Du kan få for mye vitamin D fra tilskudd, men er svært sjeldent.
  • Du tar dårligere opp vitamin D desto eldre du blir.

 

Av Espen Sand (Ernæringsfysiolog, personlig trener)