HA GODE SKO: Å velge riktig skotøy er viktig! Forebygg mot smerter og skader ved å sko deg godt.
Hvis du skal drive med noe som belaster kroppen din, så er det ekstremt viktig med riktig utstyr.

Når du bygger muskler kan det bli en del kardio, hvis du skal komme skikkelig i form. Mange bruker friluften ute. De går turer i skog og mark, kjører intervaller i bratte bakker og for dem som bor i byene skjer dette ofte på asfalt. Da er det viktig med gode sko.

Hvis du ikke har gode sko med støtdemping kan du få belastningskader som kan ødelegge for treningen din og fremgangen. Når du løper belaster du kroppen din med tre til fire ganger din egen kroppsvekt. For å unngå skader, skal du derfor være veldig nøye med å plukke ut skoene du skal bruke. Husk at størrelsene på skoene er forskjellig fra merke til merke. Det er defor lurt å alltid prøve begge skoene i butikken og ta en tur rundt i butikken for å kjenne etter om de sitter behagelig.

Når du har valgt dine “treningskamerater”, så bør du passe på å ikke vaske dem i vaskemaskinen. Det beste er å lufttørke skoene og deretter børste av dem. Hvis du likevel velger å vaske dem i vaskemaskin, så bør du bruke vaskeposer og lav temperatur (ca 30-40 grader). Når de er ferdige i maskinen tørker du dem inni med sammenkrøllet avispapir. Bruker du varmeovn eller varmekabler, kan de nemlig krympe på overdelen.

Skaff deg nye sko, heller for tidlig enn for sent.

Du reduserer skaderisikoen dramatisk ved å skifte løpesko ofte. Det kommer selvfølgelig an på hvor ofte du bruker dem. Hvis du løper 2-3 ganger i uken i løpet av året, kan du ha dem ca et år. Tyngre løpere sliter ut mellomsålen raskere, lette modeller slites raskere og om du bruker asfalt vil det også slites fort. Da kan du gjerne kjøpe nye sko hyppigere.

Ikke bruk sko, som har stått over lang lang tid i skoskapet. Selv om skoene ikke er brukt på lenge, vil mellomsålematerialet og limet i skoen tørke inn, slik at kvaliteten reduseres.

Husk at du må informere kundeveilederen i butikken om hva du skal bruke skoene til. Det er nemlig stor forskjell på om du skal jogge, gå eller sprinte og om det er på asfalt, gress, skog og mark eller i en gymsal.

Spar ikke en enste krone på nye joggesko. Du kan ikke reklamere på ødelagte bein og belastningskader.