God kondisjon kan være delvis medfødt. Hemmeligheten ligger i et bestemt stoff i muskelcellene – som også beskytter mot overvekt, sukkersyke og hjerte- og karsykdommer. Du får mer av dette stoffet om du trener.


LØPING GIR KONDISJON: Økt kondisjon kan få et
visst stoff, en vekstfaktor, til å utskilles i større
grad. Dette gir en rekke positive helsegevinster.
Så legg inn kondisjonstrening i treningsopplegget
ditt!
Det er NTNU-forskerne Ulrik Wisløff, Øyvind Ellingsen og Per Magnus Haram som har avdekket hvor viktig en spesiell vekstfaktor er når det gjelder utviklingen av velstandssykdommer, i samarbeid med et forskerteam ved Michigan University. Oppdagelsen vekker stor internasjonal oppsikt, og er publisert i siste nummer av det prestisjetunge tidsskriftet Science.

Stimulerer
Det dreier seg om et stoff – eller en vekstfaktor – som stimulerer energiomsetningen i cellen, spesielt når det gjelder fett og sukker. De som har lite av denne vekstfaktoren, har lettere for å bli overvektige. Blodtrykket er høyere, fettstoffinnholdet i blodet er for høyt, de har tendenser til diabetes II (velstandssukkersyke) – kort sagt hele rekken av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer,


At trening og god kondisjon er sykdomsforebyggende, har vært vist før. Det oppsiktsvekkende med resultatene fra Trondheim, er hvilken nøkkelrolle vekstfaktoren spiller for kondisjon og hjertehelse, og – ikke minst – at begge deler er arvelig.


Ingen pille
Dessverre er det ikke slik at den nye forskningen åpner opp for et revolusjonerende slankemiddel. Du kan ikke spise vekstfaktoren i en pille.


Du kan trene.
Undersøkelsene våre viser at gjennom kondisjonstrening øker mengden av vekstfaktoren. For folk med overvekt og risiko for hjerte- og karsykdommer er det derfor ekstra viktig å holde seg i form, sier Øyvind Ellingsen.


Resultatene som nå publiseres, bygger på forsøk med rotter. Men at trening øker mengden av vekstfaktoren PGC-1-alfa, blir bekreftet av en studie med mennesker som pågår ved NTNU. Den ledes av Ulrik Wisløff, og har som mål å finne ut effekten av trening på mennesker som har hatt hjerteinfarkt.


Skal testes
Neste skritt, håper Ellingsen, er å teste ut sammenhengen mellom vekstfaktoren PGC-1-alfa og kondisjon i en større befolkningsundersøkelse. Om noen år starter tredje runde av helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag – Hunt 3.


– Saken er ikke avgjort, men det stor interesse for å få inn kondisjonstesting i Hunt 3, sier Ellingsen. Han mener resultatene tyder på at godt oksygenopptak – eller kondisjon – er enda mer vesentlig for helsen enn man har trodd til nå.


Science-publisering henger høyt forskerverdenen.


Referanse: www.adressa.noTekst: AGNETHE WEISSER 72501534
Artikkelen er hentet fra www.iform.no.