– Du bør holde deg unna de aller billigste syklene, og grensa går ved 2.500 kroner.


SYKLING: Dette er en veldig fin måte å trene
på. Du kan forflytte deg langt og fort, og
turopplevelsen kan være både morsom og
inspirerende.
Rosa eller blå, tre gir eller 27 gir, offroad eller city, billig eller dyr… Hvert år selges det rundt 300.000 sykler i Norge, og det er svært få av oss som ikke eier en.

Enten du er en av dem som ikke har hatt sykkel på ei stund eller skal kassere den gamle, kan hodepinen lett komme krypende når du skal kjøpe ny. For hvordan i all verden skal du klare å velge blant alle de fancy og fargerike tohjulingene?

Svein Fagervold, fagkonsulent i Syklistenes Landsforening, har en klar oppfatning av hva som er det aller første du bør tenke på.
– Det viktigste er å kjøpe en sykkel som passer størrelsen din. Prøvesitt sykkelen. Du skal sitte ledig og avslappet uten for mye strekk i korsryggen eller knekk i armene og nakken. Sitter du feil, kan du fort få vondt, forklarer han.Pass på prisen

Hos Oslo Sykkelverksted har sykkelsesongen allerede så smått begynt. Ifølge daglig leder Bjørn Melgård, er det mange som går i prisfella, og enten kjøper for dyrt eller for billig. En sykkel til mellom 2.500 og 8.000 kroner er passe for syklister flest, mener han.

– Du bør holde deg unna de aller billigste syklene, og hos oss mener vi den grensa går ved 2.500 kroner. Kjøper du billigere enn det, vil sykkelen være så dårlig at det er vanskelig å justere eller reparere den, sier han.

– Men du trenger heller ikke kjøpe de dyreste syklene. Veldig mye av sykkelmarkedet er beregnet for de 12.000-15.000 som driver aktivt med ritt, og ikke for de flere hundre tusen som sykler til og fra jobb, påpeker Melgård.
Unngå sykkelfellene – her er flere råd:


  • Valg av størrelse går ikke bare på sykkelens høyde, men også på avstanden mellom setet og styret. Dette er avgjørende for hvor oppreist sittestilling du ønsker.
  • Sørg for at sykkeltypen passer til ditt bruksområde. Hvis du har tenkt å bruke sykkelen til og fra jobb, bør du ikke kjøpe en sykkel med en for foroverbøyd sittestilling som vil kjennes ubehagelig for de fleste.
  • Prøvesitt sykkelen, og spør om du også kan prøvekjøre den. Prøv flere sykler før du bestemmer deg.
  • Jo lettere sykkelen er, jo lettere vil den være å sykle på. Men prisen henger også sammen med vekt, og jo lettere er sykkelen, jo høyere er også prisen.
  • Snakk med venner og kjente om deres erfaringer.
  • Vær kritisk, og gå gjerne i to-tre sykkelbutikker for å sammenligne informasjon og priser.
  • Kjøp sykkel hos en seriøs forhandler. Gjør gjerne avtale om en første service inkludert i prisen. Seriøse forhandlere har eget verksted eller i det minste deler til din sykkel. Butikken må kunne tilpasse sykkelen til dine behov, enten det er smalere sete eller bredere dekk.
  • Fagmessig montering er også viktig. Se opp for hjul med kast, bremseklosser som subber mot felgen, løse eiker og løse deler.
  • Skjermer følger nesten aldri med når du kjøper en sykkel, men gode skjermer er viktig. De færreste synes det er morsomt å få ødelagt klærne sine eller å bli skitne oppover ryggen.