HVILE OG BELASTNING: Bechterew pasient Arild Sæther har et normalt liv takket være hard styrketrening.
Arild Sæther.
Arild Sæther fikk diagnose Bechterew i 1990, i en alder av 44 år og etter 4-5 år med vond rygg. Han ble deretter pasient ved Martine Hansens hospital i Bærum. Her fikk han ingen direkte behandling eller veiledning. Livet gikk videre med følgende forklaring: Bechterew kan ikke helbredes, det er en sykdom du ikke dør av, men dør med. Trening er bra.Etter dette har Arild trent sporadisk gjennom årene, men til tider var sykdommen så aktiv at trening ikke lot seg gjøre i tillegg til jobb og familie. Arild er gift og har tre barn.I februar 2006 falt han på ski og fikk brist i ryggen grunnet tilstivning av ryggsøylen. Etter det ble han sittende i 7 uker i en stol uten å kunne bevege seg spesielt mye. I løpet av denne perioden gikk vekten ned til 63 kilo og ryggen var krummet slik at høyden ble målt til 167,5 cm, mot normalt 171,5 cm.Arild sin eldste sønn Atle tok nå affære og bestilte en prøvetime til faren hos personlig trener Andres Aamodt på Condis (www.condis.no) i Lørenskog i mars-april 2006.Anders Aamodt har vært PT i ca 8 år og har i tillegg til PT-utdannelsen spesialisert seg innenfor kosthold, skadeforebygging og avansert styrketrening.Personlig trener Anders Aamodt til venstre og Arild Sæther.


Den første vurderingen


Arild Sæther: Jeg kom til første prøvetime, og ble møtt med en positivitet og en beskjed om att dette skulle vi få til, men jeg måtte også ville det selv.Anders Aamodt: Jeg så dette som spennende, visste noe om Bechterew, men satt meg dypere inn i sykdommen ved å lese, kontakte fagkyndige personer. Ønsket å ta dette som en utfordring. Startet med trening av kjernemusklatur (coretrening) ved hjelp av balanseputer og terapimaster samt bevegelighetstrening for å trene opp all muskulatur rundt det stivnede området i ryggen. Kjørte denne treningen i ca. 6 måneder og brukte et program med 5 økter per uke hvor Arild skulle trene på egen hånd i to av de fem øktene.

Stor fremgang


Resultatene kom raskere enn forventet og motivasjonen steg med resultatene. Mye av årsaken til dette lå i ”å tørre” med veiledning det du ellers ikke ville prøvd sier Anders. Og når man oppdager at faktisk det ”umulige” går så kommer også selvtilliten raskt. Fokus etter de 6 innledende månedene har vært ren styrketrening med mye vekt på baseøvelser.


Per i dag, januar 2009, har ryggen rettet seg fra en høyde i stående stilling på 167,5 til 169,5 cm og vekten har økt fra 63 kg til ca.74 kg.
Nedturer har det ikke vært mange av sier Arild selv, men dagliglivet kan fort ta over fokus når formen kommer. Man tror att nå går det bra og nå er ikke treningen så viktig lenger. Men her har PT Anders umiddelbart tatt tak i situasjonen og fått ting i gang igjen.

Kostholdet er også viktig


Forandringene i kosthold lå på å øke proteininntaket da betennelsestilstanden (grunnet sykdommen) tar til seg mye av byggesteinen i kroppen.


Vi la også inn meget stor doser med antioksidanter på grunn av den effekten de har på muskelseller. Grønn te var en stor del av antioksidantene. Pluss store doser Omega3 og mer av de fettløselige vitaminene A, D, E. Svinekjøtt tok vi ut av menyen fordi det virket negativt på betennelsene i kroppen.I bedre form enn noen gang


Arild mottar ingen støtte fra det offentlige. Treningen oppleves i dag som en viktig del av livet sier han. Før måtte jeg ha hjelp til å kle på meg og jeg kunne ikke være med på aktiviteter som å løpe, gå på ski etc. I dag kan jeg gjennomføre en tenniskamp. Jeg kan kort og godt mer nå enn før jeg ble syk.Markløft
Benkpress
Chins