Av og til oppstår det ufrivillige avbrekk fra treningen. Her er tipsene til hvordan du skal unngå å tape noe på det.Om du har parkert treninga
pga. dårlige forhold for
løping eller noe annet, så kan
du holde treningsmengden
noenlunde vedlike ved å utføre
en enkel styrketrening innendørs,
hjemme og uten vektutstyr.
Denne artikkelen bygger på avbrekk som kommer som følge av at du ikke har tid eller muligheter til å trene innenfor dine vanlige rammer. Det kan også være at du her finner tips til hvordan du kan trene deg rundt en skade. Er du blitt syk, skal du selvfølgelig ikke holde på med alternativ trening.


Det første du bør sjekke ut er om det er noen treningsmuligheter der du er. Etterhvert så har det dukket opp helsestudioer på de merkeligste plasser. Finnes det et helsestudio der du er så kan det lønne seg og ta noen turer innom for og holde foremen sånn noenlunde.


Skulle du ha havnet på en plass hvor det ikke finnes ett slikt tilbud, så finnes det likevel muligheter. Her følger noen forslag til hvordan du kan trene de viktigste muskelgruppene uten bruk av vekter:


BRYST/SKULDRE/TRICEPS: Da har vi armhevingene. Du inntar en bred armstilling og en smal fotstilling. Tilhører du de sterke så kan du få en kompis/partner til å sitte på øvre del av ryggen din med føttene mot dine føtter. Som tilleggsøvelse så kan du gjøre armhevingene med smal armstilling. Da får du en større belastning på triceps.


MAGE: Her kan du bruke situps. Kjør rolig og konsentrert med korsryggen i kontakt med underlaget. For variasjon kan du legge inn en twist. Feks høyre albue mot venstre kne osv. Føttene kan du legge vekselvis på bakken og opp i luften.


KORSRYGG: Ligg på magen og løft over- og underkropp 10 cm over bakken. Strekker du armene foran deg så får du en liten effekt på bakside skuldre også.


RYGG/BICEPS: Her må dere være 2. Still dere rett ovenfor hverandre med 1 m avstand og hold et håndkle eller noe lignende i mellom dere(i enden) Så lener den ene seg bakover mens den andre trekker håndkleet og motparten i mot seg. Her kan dere kjøre annenhver gang(rep). Husk og reguler hvor mye du lener deg tilbake etter motpartens ønske.


LÅR/SETEMUSKULATUR: Finn en vegg eller noe annet å lene deg inntil. Så kjører du ettbeins knebøy, mens du støtter deg på ene armen. Husk å holde hælen i gulvet/underlaget.


LEGGER: Finn en kant eller trapp hvor du kan støtte deg på en eller annen måte med ene armen. Still deg så med fordelen av fotbladet innpå kanten/trappetrinnet og gjør tåhev. Dette kan gjøres med både ett og to bein.


Kjører du dette opplegget et par ganger i uka med 3 serier a 10-20 reps, så får du en grei treningseffekt.


For å få til litt fettforbrenning så er det bare å holde seg i bevegelse.


Aktiviteter som passer på ferie kan være svømming/bading, strand-fotball/volleball, frisbeekasting etc. Bare bruk fantasien.
Sommer og varme tillater lett antrekk. Men
for løping om vinteren anbefales utover
joggesko en god bekledning med både
treningsbukse, ullundertøy og jakke.
For deg som trener utholdenhet innenfor løping, svømming og sykling, eller andre treningsformer hvor samme bevegelsemønster gjentas over lang tid for å trene opp kondisjon, er det vanskelig å kjøre alternativ trening på styrke. Du kan utføre knebøyninger uten vektbelastning med mange reps i hurtig tempo. Det gir en god kondisjonsmessig effekt, dog mer anearob enn aerob. Det skal også sies at slik knebøy vil gi en stor muskulær belastning på forside lår og i sete. Er du jogger, kan dette fort bli voldsom treningsverk. Er du derimot vant på skøyter eller med hyppige gåturer i bratt fjellterreng, så skulle ikke dette være noe problem. Grunnregelen er at:  • Den alternative treningen bør være så lik den vanlige treningsformen som mulig
Det er vanlig at formen taper seg litt ved et avbrekk. Så lenge du er oppfinnsom så trenger ikke tilbakegangen bli så stor. Om du skulle bli litt slappere i fisken så gir jo det bare ekstra motivasjon for å starte på skikkelig trening når avbrekket er over, og det kan jo være ett gode.