Testosteronnivå og treningsutbytte

0
245

Korte treningsøkter med høy intensitet kan booste testosteronnivået ditt, sammen med et kosthold rikt på proteiner og sunne fettsyrer.

Testosteronnivå og treningsutbytte


Bli OPTIMALT ANABOL: Korte treningsøkter med høy intensitet kan booste testosteronnivået ditt, sammen med et kosthold rikt på proteiner og sunne fettsyrer.


Unngå overtrening!Unngå overtrening
Kjør korte og intensive økter
Spis nok og riktig

Ved overtrening vil du kunne oppleve at testosteronnivået ditt synker. Regel nr 1 er derfor å unngå overtrening. For å unngå overtrening må du følge nøye med på treningsutbyttet i forhold til treningsmengde.


Korte og intensive økter
Del opp treningen slik at du jobber gjennom hele kroppen med rundt fire treningsøkter per uke. Altå en såkalt 4-splitt. Tren hver muskelgruppe èn gang per uke. Om du kjører 12 reps per sett så hold innsatsen på omtrent sytti prosent av 1RM. Begrens pausenes lengde og treningsøkten til 1 time. Sørg for at pausene ikke overstiger ca 45 sekunder mellom hver sett og 2-3 minutter mellom hve røvelse. Korte og intensive økter har vist seg å være det beste for å optimalisere testosteronnivået i kroppen.


Spis nok og riktig
Først og fremst er det helt avgjørende at du spiser tilstrekkelig med kalorier slik at kroppen har et overskudd av energi og er i oppbyggende anabol modus med positiv nitrogenbalanse. Sørg for at kostholdet er rikt på proteiner og sunnt fett fett. Omega-3 og olivenolje er eksempler på sunt fett. Unngå det vi kaller ”bondegårdsfett”. Det er det fettet som stivner i kjøleskapet.


Fordeling av kostholdets sammensetning
For alle som trener styrke bør 25% av kostholdet komme fra protein, 20% fra fett, og 55% fra karbohydrater. Styrketrenende skal ikke gå på lavkarbodietter fordi karbohydrater er avgjørende for optimal treningsinnsats. Karbohydratene bør imidlertid være ”timet” slik at de i hovedsak inntas i tidsrommet 2 timer før til 2 timer etter trening.


Denne sammensetning gir kroppen en ”fet” blanding. Noen reagerer kanskje på at det anbefales å spise nokså rikelig med fett, men det er ikke nytt under solen at et fettrikt kosthold kan fremme testosteronproduksjonen og nivået av anabole hormoner.


Det kan nevnes at kroppen danner de anabole (oppbyggende) hormonene fra kolestrol. Spiser du for lite fett så vil dette kunne gå utover kroppens produksjon av testosteron.


De mest alvorlige bivirkningene for utøvere
Et lavt testosteronnivå vil kunne føre til en rekke negative effekter i organismen. For styrketrtenende utøvere gir senket testosteronnivå og økt kortisolnivå primært en reduksjon av treningsutbytte og framgang. Skal du holde kroppen i anabol fase skal du trene tungt men unngå overtrening. I tillegg skal du spise tilstrekkelig mye og og med riktig sammensetning av protein, karbohydrater og fett.


Veksthormon og testosteron  • Naturlig egenprodusert veksthormon er ca. 0,5-1,5iu per dag i alder opp til ca 23-25 år. Etter dette så synker nivået gradvis mot 0 i 50års alderen.

  • En voksen mann produserer mellom 2,2 og 11mg testosteron i døgnet. Kvinner produserer en tidel av dette. Nivået er aldersavhengig og synker allerede fra 20 års alder og blir betydelig lavere fra 30 år og utover. 10-20iu er normalt for en mann på 18-19 år.

  • Hormoner som er laget av kolesterol klassifiseres som steroider. Anabolt betyr muskeloppbyggende og testosteron er derfor et anabolt steroid (som også kan produseres syntetisk).

  • I muskeloppbygging/doping hos menn spiller også østrogen en liten rolle. Østrogen er også anabolt til en viss grad, men i forhold til testosteron er den liten, det er også grunnen til at menn har mye mer muskelmasse enn kvinner.

  • Innenfor legemiddelbransjen er IU (international unit) et mål på et produkts biologiske aktivitet eller effekt.


Av John Gunnar Oppheim