Du har hørt det mange ganger før. Du skal ikke gjøre ditt, og du skal ikke gjøre datt. Både på internettforumer, i garderoben og blant jenter generelt, virrer usannheter og usikkerhet om trening i graviditeten.Vi har tatt en prat med fysioterapeut Jill Jahrmann som er treningsansvarlig i SATS Norge. Hun har mange års erfaring med gravide som vil trene, og har også skrevet boken ”Trening for kule mager” utgitt av Gyldendal.


Her er ti vanlige myter og grunnen til at de bare er sludder:


1. Det blir vanskeligere å føde, og det kan være farlig for barnet dersom mor trener under graviditeten.

Kommentar; Om vi kikker på statistikken, er det faktisk helt motsatt. Mødre som trener har lettere graviditeter, legger på seg mindre, har det bedre mentalt, og har færre komplikasjoner. Fødselen er raskere, lettere, det brukes mindre smertestillende og det er mindre behov for hastekeisersnitt eller andre hjelpetiltak for å forløse barnet. Barnet opplever færre tilfeller av oksygenmangel under fødsel. Og dette er bare noen av fordelene. Vær imidlertid forsiktig med veldig hard trening – spesielt i første trimester. Og unngå trening i veldig varmt klima.
2. Å hoppe eller trene aerobic kan være farlig og føre til spontanabort.

Kommentar: Fosteret kan ikke “løsne” av eller annen form for mild støtbelastning, så om du er i god form og ikke får vondt i bekkenet ved hopp/løp betont trening, er det ingen fare. Du kan jo forestille deg hvordan det er å ligge der inne omgitt av vann mens mammas kropp gynger som den beste vugge.


3. Man ikke sykle under graviditeten fordi det er forbundet med fare.

Kommentar: Sykling i krevende terreng vil jeg ikke anbefale på grunn av faren for velt og direkte fysisk skade. Sykling på jevnt underlag er derimot ypperlig trening og aktivitet for gravide. Det samme gjelder spinning. Husk å heve styret om mulig – da blir det bedre plass til magen.
FYSISK AKTIVITET ER BRA FOR MOR: Det kan ha
positiv og god innvirkning å bedrive trening under
svangerskapet. Men ta det med ro og ikke
overdriv. Det er ikke å anbefale overtrening
For mye trening svekker deg i stedet for å
bygge deg opp.
4. Du bør ikke svømme under graviditeten, da bakterier i sjøen eller i bassenget kan komme inn i underlivet.

Kommentar: Barnet ligger trygt og forseglet i livmoren. Her kommer ingen fremmedelementer inn, så svøm i vei inntil slimproppen har løsnet (i forkant av fødsel). Etter vannavgang bør du også holde deg unna vannaktiviteter.


5. Styrketrening er bra for både mor og barn. Unngå å gå på langrenn. Gravide får altfor stor bevegelse i hoftene, og det er fare for bekkenløsning.

Kommentar: Langrenn en ikke en heldig aktivitet om du er plaget med bekkenløsning. Om du slipper disse plagene er langrenn flott – velg rolig terreng og vurder egenferdighetene, inkludert dårligere balanse enn normalt, før du legger av sted slik at du unngår fall.

6. Å trene magen kan være farlig.

Kommentar: Magemusklene bør absolutt trenes, de skal sørge for å presse babyen ut mot slutten av fødselsforløpet. Om du har Vena Cava syndrom bør du ikke ligge på ryggen (kjennes ved at du blir svimmel og kvalm i ryggeliggende), men om du ikke kjenner noe, er ryggliggende helt ok. Om du har en stor separasjon (diastase) mellom de rette magemusklene (om du kan få inn to fingre eller mer mellom musklene rett over og/eller under navlen) bør du unngå øvelser som sit-ups og andre som trener de rette musklene målrettet. Gode alternativer finnes i massevis, blant annet i boken min “Trening for kule mager”.


7. Du bør unngå hard styrketrening, da vekttrening er altfor anstrengende for gravide.

Kommentar: Styrketrening er supert for alle, også for gravide. Tommelfingerregelen er å ikke løfte tyngre enn at du kan puste gjennom hele øvelsen. Om du må holde pusten underveis, er det for tungt. Tren gjerne holdningsmusklene i ryggen, pluss ben og rumpe for å motvirke typiske holdnings- og graviditetsplager.
8. Jogging bør unngås, da harde støt mot underlaget kan skade barnet.

Kommentar: Jogging er som andre støtbelastende treningsformer. Helt fint så lenge mor er i form og det ikke fører til plager eller smerter i leddene eller andre deler av mammas kropp. Husk at det blir tyngre og tyngre, så senk forventningene til både fart og varighet på økten. Husk også GOD, LANG oppvarming – kroppen er mye tregere.


9. De som trener, får mindre barn

Kommentar: Det stemmer, men det er fordi barn av trenende mødre har lavere fettprosent. De er altså ikke generelt mindre slik som barn av røykende mødre, de er bare slankere. Og det er sunt!


10. Man skal ikke tøye ut under graviditeten, da avslapningshormonet relaxin vil gjøre leddene svakere.

Kommentar: Ikke kutt ut tøyninger etter trening. Det er viktig å tøye for å oppnå god holdning og god bevegelighet. Vær imidlertid forsiktig med ekstreme og langvarige tøyninger nå som relaxinet fører til mer tøyelige sener og bindevev generelt.Artikkelen er hentet fra www.dinside.no.
Veltrente gravide:
Føder noe tidligere enn andre, men færre før uke 37
Har kortere fødsler
Har mindre behov for smertestillende
Har færre fødselkomplikasjoner
Har færre hastekeisersnitt
Opplever sjeldnere å trenge epsiotomi(bli klippet


Jill Jahrmann understreker imidlertid at det er visse aktiviteter man bør unngå i svangerskapet.


– Unngå kampsport og idretter med kontakt som kan føre til skader. Fjellklatring og andre risikoidretter der du står i fare for å falle eller skade deg fysisk på annen måte, er heller ikke å anbefale, sier hun.