SPØRSMÅL & SVAR: Ei jente på fjorten år er plaget med sterke smerter fra kneskader hun har pådratt seg. Hva trengs gjøres?KNESMERTER KAN FORT BLI KRONISKE: Dette
skyldes utelukkende at kneleddene utsettes for
stor og kontinuerlig belastning hver dag. Får en
skade lov til å forverre seg, vil dette bringe
kneets treningsgrunnlag nedover, hvilket etterhvert
kan bety at kneet ikke tåler den dagligdagse og
vanlige beøastningen. Skaden vil da være å regne
som kronisk, smertene går ikke over, men
vedvarer.
Spørsmål:
Jeg er ei jente på 14 år som driver aktivt med langrenn og skiskyting. ifjorvår begynte jeg og få skikkelige smerter i veinstre knee på høyre side, og jeg måtte gå på krykker i 6 månder, + at det ble operasjon i fjorhøst. i sommer har smertene blitt betydlig verre.etter det legene sa og MR’ene viste, var det 99% sjanse for at det var menisk, mn under inngrepet viste deg seg å ikke være det alikevell. mange på mor- og far-siden har slitt med menisk, så jeg ser ikke bortifra at det kan være det. jeg har høy smerteterskel, mn den begynner å koke over nå, for smertene er uutholdene. spørsmålet mitt er: kan det være menisk jeg plages med, ettersom smertene er akkurat der menisken ligger, og at de har blitt verre etter våren?


Svar:
Det er godt mulig at dette er menisksmerter, siden det er i dette området du kjenner smertene sitter. menisken er en type bindevev som med samme funksjonalitet på cellenivå, oppfører seg som, og er bindevev akkurat som i sener, muskelfester, leddkapsler osv. Faktisk er også bein en type bindevev. Bindevevet ser ut til å ha samme grotid, dvs. reparasjonshastigheten er lik enten det er i muskelfeste eller menisk skaden og smerten sitter.

SMERTER ER HELVETE: Smerter er lidelse som er
det som gjør menneskekroppen til et fengsel og
en bremse for glede og frihet. Å bli gående med
kroniske smerter er nedbrytende og destruktivt.
Det er og blir med på å forme en negativ tanke-
sirkel. Gjør det som gjøres må, for å komme fri.


Svært ofte blir skadene kroniske fordi den
dagligdagse og vanlige aktiviteten blir så stor
i forhold til styrken i det skadde vevet, at
kroppens reparasjonsprosess holdes tilbake. Med
andre ord kan skaden ikke bli bra igjen, så lenge
det normale aktivitetsnivået opprettholdes.

Jeg liker ikke det du sier om at du har høy smerteterskel. Det høres ut som du i dette legger at du har holdt ut med store smerter, les HOLD UT: Du har tvinget deg selv til å opprettholde den fysiske aktivitetenpå tross av store smerter. Stemmer dette, så er dette den direkte årsaken til din nå forverrede tilstand. Trosser du smertene i en belastningsskade, så er faren potensielt stor for at du vil forverre skaden.


Store smerter betyr større fare, og jo mer smerte det er snakk om, jo sikrere er det at skaden forverres. Jo høyere smerte, jo raskere kan også forverringen bli.


Å trosse menisksmerter og store smerter, kan føre til bruskdannelse og forkalkninger i kneet. dette er ikke noe du vil ha. Det er beklagelig å høre at du ender på operasjonsbordet. Der skulle du aldri ha vært.


Hadde du i stedet for å bruke viljen til å holde ut med smerter, brukt fornuften å unngått smerte, så ville kneet vært helt fint. Skal du nå bli bra igjen, er du nødt til å innrette din fysiske aktivitet i forhold til kneskaden din. Med hvile og deretter riktig justert trening, så blir du nok helt fin igjen. Det tror jeg. Men du må nok til med enda mer tålmodighet. Du har viljen til å bli bra igjen, du må bare bruke den på rette måten. Belastningskaderes smerte er noe du ikke må ignorere.