OVERTRENING KAN RAMME ALLE: Jostein Mo var et av Norges største talenter innen orientering. Han hadde en lysende karriere foran seg. Men så satte han igang hardtreningen. Det skar seg totalt.

Det kan være at du trener for hardt, for lenge,eller for ofte. Eller det kan være at du mangler tilstrekkelig hvile eller ernæring.Uansett blir resultatet for mye belastning. Og da blir det ingen framgang.

BELASTNINGSMESSIG KNOCK OUT
med overtrening skjærer trening seg. Resultatene fra avtar, stagnerer og begynner kanskje til og med å gå tilbake. Du kan trygt legge deg ned og hvile. Da øker du.

Treningens nedtur kommer til Jostein Mo
Jostein Mo var et av Norges største talenter innen orientering. Han hadde en lysende karriere foran seg. Marerittet startet da Jostein Mo gikk fra gamleklubben sin og over til Osloklubben Bækkelaget. Her skulle han bli tatt hånd om av et profesjonelt støtteapparat og god treningsoppfølging.
BILDE:
JOSTEIN MO.

KARRIEREN
SPOLERT?

Jostein Moes
trener i
Bækkelaget,
Bjørn Baklid,
frykter at
Øvrebø-gutten
aldri skal bli
helt bra igjen.
Les saken her


Etter flere år med lav sportselig framgang skulle Jostein nå endelig ta nye skritt opp mot verdenseliten. Om det var fellestreninger med bedre utøvere, “godt utdannede treningseksperter”, eller indre og ytre pressfaktorer som gjore det, vet jeg ikke, men det “sa bare stopp i fjor høst”, sa Mo selv til Fædrelandsvennen. I intervjuet forteller han videre at han “egentlig” visste hvordan han skulle trene, men valgte å ikke følge opplegget. I stedet trente han knallhardt hver en eneste trening.

Det står for meg som en gåte hvordan en utøver på så høyt nivå kan prestere å plutselig gjøre så mye feil, så lenge og så graverende. Men det er altså mulig. Noen utøvere får sin knekk etter sykdom og ufrivillige treningsavbrekk, ulykker og livskriser. Men her er altså en frisk og oppegående toppidrettsutøver som plutselig bare bestemmer seg for å trene knallhardt…

Overtreningen gikk på livet løs
Jostein Mo ble sliten. Så sliten at han ikke lenger fungerte i hverdagen. Skolen gikk dårlig og alt han ville, var å sove. Ingenting fungerte lenger. Resultatene sank. Bækkelaget tok Mo på alvor og sendte ham til sin homøopat. Diagnosen var nedslående: Kroppen til den firedobbelte juniornorgesmesteren for to år siden var utbrent og totalt nedbrutt. Immunforsvaret sviktet og musklene fungerte ikke.

Jostein Mo hadde overtrenet seg i svært alvorlig grad. Han hadde brutt ned treningsgrunnlaget sitt og kjørt kroppen regelrett ned. Hadde han ikke gitt seg, kunne det endt verre. Mange nordmenn blir uføretrygdet på grunn av alvorlige belastningslidelser. Josteins tilfelle viser også hvordan overtreningen kan medføre psykisk utmattelse.


Når en muskel er utmattet, er den overtrent. Når hodet er utmattet, så kaller man det utbrent. Med god nok hvile kommer kreftene tilbake. Å være utmattet er en midlertidig tilstand. Kronifiseringenoppstår når man opprettholder de tingene som medfører forbruket av kreftene.