Visste du at det å la være å trene er like farlig som å røyke? Og at du blir gladere, får mere krefter og kanskje lever du lengre hvis du trener litt hver dag?

     
 

Enten du er med på fotballaget, svømmelaget, løper, danser, leker aktivt eller driver andre former for idrett, så er det kjempeviktig for kroppen din at du fortsetter med det. Når du trener, får du mere krefter, du føler deg gladere, og du blir så klart sprekere og sterkere. Hvis du fortsetter med å trene når du blir voksen, kan det til og med føre til at du blir mindre syk når du blir voksen og gammel. Det kan også bety noe for hvor gammel du blir.

Bli glad i kroppen din

Dessuten er det lettere å bli glad i kroppen sin når du ser og tenker på hvor mye kroppen din faktisk klarer. Se bare på hvor flink du er til å bli bedre når du øver på noe. Bare tenk på hvor flott det er at det går an å lære seg å sykle, gå på ski, svømme, danse og sparke fotball. Eller bare at du kan gå, hoppe eller løpe! Kanskje kan du alt det der, kanskje kan du mer, og kanskje holder du på med å lære deg noe av det. Uansett er dette viktige aktiviteter som du bør ta deg tid til.

   
 
 

De som ikke trener, kan oppleve det motsatte av det de som trener gjør, nemlig at de blir oftere syke, blir svakere, får flere vondter og kan lettere bli triste og slitne. Å la være å trene er faktisk like farlig som å røyke!

Trening skal være gøy

Samtidig er det veldig viktig at du ikke trener for mye, for det går også an. Spesielt gjelder dette hvis du er veldig opptatt av å bli god i en spesiell idrett, og du hele tiden trener på det samme. Husk at trening skal være gøy; du skal like det du holder på med. Dette er noe du gjør for deg selv, og det som teller, er hvordan du føler deg når du trener. Noen ganger holder vi kanskje på med en idrett vi egentlig ikke liker. Da kan det være lurt å prøve å finne ut hvilke andre idretter som finnes der du bor. Kanskje liker du ikke å spille fotball, men synes ishockey, dansing eller svømming er kjempemoro? Det kan være lettere å fortsette med treningen hvis du har noen du liker å trene sammen med.

   
trim.no melder igjen: Aldri for gammel
for trening! Studier har vist at 90åringer
kan trene med framgang, så uansett
hva du har trodd om alderen din, den
er ingen hindring!
 

Spis sunn mat og let etter rumpetroll

Når du trener, er det ekstra viktig å spise sunn mat. Mat som gjør kroppen sterkere og gir deg nye krefter. Sunn mat, som masse grønnsaker, havregryn, fisk, egg, kjøtt, melk og frukt for eksempel.

Trening behøver ikke bare være organisert trening under ledelse av trener og sammen med laget. Det kan også være å gå i skogen for å lete etter rumpetroll, dra på sykkeltur med mamma, leke sisten og ball over tak med vennene dine, svømme en tur sammen med en voksen, gå på skitur med bestefar, eller å gå på tur med hunden til naboen.

Finn ut hva du liker å gjøre – og gjør det!

Det er mange måter å trene på. Det viktigste er å finne en – eller kanskje helst flere – måter å trene på som du liker så godt at du ikke slutter med det. Alt er bedre enn ingenting, men de som har god peiling på hvor mye barn skal trene, sier at en og en halv time bør vi røre på oss hver dag. Da kan det være for eksempel at det tar en halv time å gå til og fra skolen, at du spiller volleyball med vennene dine i en halv time, leker sisten i et kvarter og går tur med hunden din i et kvarter. Vips, så har det gått en og en halv time, og du har kanskje bare hatt det gøy hele tiden.

Artikkelen er hentet fra www.nhi.no, og er skrevet av Merethe Johannessen, journalist.