Oppvarming er viktig. Både for å innstille kroppen på treningen, og for å forebygge skader, forklarer treneren min.ARNE SKALMERAAS KJØRER: Dette her blir
sunn fysikk av. Det går lettere og lettere!

ARNE SKALMERAAS SKAL I FORM:
Varm opp, hvis du skal tråtil!

Oppvarmingen er viktig, forklarer treneren min. Både for å innstille kroppen på belastningen, og for å forebygge skader.

Følg Arne
Kan en kontormann få sixpack? Kroppen til Arne er i forfall, og nå skal han i trening. I ett år kan du følge hans bestrebelser på å få et nytt og aktivt liv.

Treningen på ergometer-
sykkelen er det jeg husker best fra de første ukene mine med trening. Det var på den jeg startet min aller første treningsøkten, og der har jeg startet alle timer frem til nå.

Etter ca. fire uker begynte det å gå litt lettere, men i begynnelsen følte jeg meg helt pumpa etter fem minutters tråkking, selv med liten belastning. Så start rolig!

Hadde det ikke vært for at min trener Kristin sto ved siden av og presset meg, ville jeg sikkert gitt opp enda før.

– Oppvarming er viktig for å innstille kroppen på at den skal igang med noe. Du bør varme opp før både kondisjonstrening og styrketrening. Det er både skadeforebyggende, øker blodsirkulasjonen og gjør at du får mer ut av treningen, forklarer min personlige trener Kristin Roe Granum.

Her er hennes råd om oppvarming

Varm alltid opp i mellom 10 og 30 minutter. Du kan gjøre det på en rekke måter, det viktigste er at du blir ordentlig varm og svett, men ikke utslitt.

Ergometersykkel eller romaskin er veldig egnet, med en belastning på inntil 70 prosent av det du maksimalt klarer å yte. Bruk romaskin hvis du skal trene armer og overkropp, og ergometersykkel hvis du skal trene bena.

I begynnelsen kan det være vanskelig å beregne akkurat denne prosenten. Tenk da på at du skal bli varm og svett, men ikke helt utslitt.

– Før en styrketreningsøkt kan du også varme opp med apparatene ved å ta noen oppvarmingssett med mindre belastning. Men det skal du bare gjøre hvis du er godt trent og vel vant med apparatene, understreker Kristin.

Hun legger til at det også går an å varme opp på en rekke andre måter.

– Det kan like gjerne være en gåtur, løpetur, tur på elipse, en time i sal eller spinning, helt avhengig av hva du skal trene. Driver du med veldig spesifikk trening av enkelte muskelgrupper bør du rådføre deg med en veileder.

Skal du trene kondisjon med intervaller, ville jeg tatt en rolig løpetur på en halvtime først, deretter for eksempel 20 min intervaller, sier Kristin.

Hun legger til at det også er viktig å ta hensyn til hvilken form du er i når du varmer opp.

– Du skal bli god og svett, men ikke utslitt!

Enkelte studier viser at det er veldig gunstig for forbrenningen å trene utholdenhet etter styrketrening.

Neste gang får du vite litt om hva jeg har lært om uttøying. Snart får du også vite om jeg klarer å gjøre noen fremskritt, eller om jeg står på stedet hvil. Følg med!


Artikkelen er publisert med tillatelse fra www.onlinemagasinet.no, hvor Arne Skalmeraas er redaktør.