Trening har vist seg å hjelpe folk med diabetes til å bedre kontrollere blodsukkeret sitt.
Fysisk aktivitet og trening har vist
seg å være svært positivt for folk
med diabetes.
Eldre mennesker med diabetes kan ha bedre utbytte av å trene styrke framfor gåturer og lettere utholdenhetstrening, går det fram av et vitenskapelig studie.


Leger foreslår vanligvis moderat aktivitet slik som gåing, til sine eldre pasienter med diabetes. Men styrketrening med vekter og bruk av apparater, ser ut til å ha en direkte og fordelaktig effekt når det gjelder å kunne kontrollere blodsukkerverdiene hos diabetikere.


I et studie deltok 31 menn og kvinner med diabetes, som hadde en gjennomsnittlig alder på 66 år. Halvparten deltok i et styrketreningsprogram som besto av treningsøkter med styrkeapparater og romaskiner tre ganger i uken. Den andre halvparten av deltagerne i studiet deltok ikke i treningsprogrammet.


Etter 16 uker undersøkte forskerne begge gruppene og fant at gruppen som hadde bedrevet styrketrening hadde bedre kontroll over blodsukkeret sitt enn gruppen som ikke hadde trenet styrke.


Styrketrening hjelper pasienter med diabetes ved å øke kroppens opptak av blodsukker. Skjelettmuskulaturen bruker 70-80% av blodsukkeret som finnes i blodet. Styrketrening fører til økt muskelmasse mens andre former for aktivitet bare vedlikeholder den.

Kilde: USDA Human Nutritional Research Center on Aging,
Tufts University, Boston, Massachusetts.