SPØRSMÅL & SVAR: Innsenderen spiller aktivt fotball, og lurer på om sportsdrikker virker, og/eller om de kun består av vann og sukker?Spørsmål:
Jeg har nettopp kjøpt en boks med energi pulver der det står at det reduserer restitusjonsperioden, og at man får igjen det man mister slik at man yter mer. Jeg spiller aktivt fotball. Virker sportsdrikker eller er det bare vann med sukker uten virkning?
Å DRIKKE PÅ TRENING: Det er en god idè å passe
på å erstatte væsketap under trening og/eller i
forbindelse med å skulle yte maksimalt.
Svar:
Det er riktig at væsketilførsel er med på å gi deg tilbake kreftene, men man snakker da om at du akutt her og nå har tatt ut energi, og ved en liten pause får pusten igjen. Mye svetting gjør at du svekkes, og tilførsel av væske underveis vil således gjøre at du har mer energi/tåler mer.


Men selve innhentingstiden fra trening og fram til du er uthvilt og klar for mer trening, den treningsmessige framgangen, den vil ikke bedres med økt væskeinntak. Kroppen tar opp den væsken den trenger og ikke mer. Å pøse på med mer væske enn kroppen tar og bruker, er bare ekstra belastning for nyrene.


Sportdrikker er bra for å erstatte akutt væsketap under trening og under konkurranser, men har ikke noen økende effekt på den treningsmessige restitusjonsperioden kroppen trenger for å bygge styrke/kondisjon/muskelstørrelse.


Sportsdrikker kan være mer enn vann og sukker, da noen av dem inneholder tilsetninger som vitaminer, mineraler og/eller elekrolytter.